Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-30 07:01:00

Szöllősi az újságírói kamara ötletéről: a kérdés folyamatosan napirenden van

Folyamatosan napirenden van az újságírói kamara kérdése, mert "szakmánk fontos ügyéről van szó" – ezt válaszolta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, amikor arról kérdeztük, hogy ősszel napirendre tűzik-e a kamaráról szóló javaslat megvitatását. A kormányoldalon az elmúlt hónapokban felgyorsultak az egyeztetések, belső szakmai fórumokon a volt kulturális államtitkár, L. Simon László is megtette már javaslatait – mondták az atv.hu-nak.

Szöllősi az újságírói kamara ötletéről: a kérdés folyamatosan napirenden van
Orbán Viktor újságírók gyűrűjében

Az elmúlt hónapokban felgyorsultak az egyeztetések a sajtóviszonyokat átírni akaró újságírói kamara létrehozásáról – mondták az atv.hu-nak. Az "ügyön" a Magyar Sportújságírók Szövetsége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, valamint a Protestáns Újságírók Szövetsége már korábban is dolgozott, a Népszava januárban számolt be a újságírói kamara ötletéről, és akkor az elképzelés katalizátorának Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia volt kommunikációs igazgatóját jelölték meg. Most ő megkeresésünkre, mindössze annyit válaszolt:

a kérdés megvitatása náluk folyamatosan napirenden van. "A szakmánk fontos ügyéről van szó, mindannyiunk érdekeiről" – tette hozzá.

szöllősi györgySzöllősi GyörgyForrásaink a kormányoldalon szintén azt hangsúlyozták, hogy "az érdekvédelem a cél", és azt ismételték meg, hogy nem politikavezérelt akcióról van szó. Ha létrejön a kamara, az újságírók csak bejelentve dolgozhatnának és egy bizonyos szintnél nem kereshetnének kevesebbet. Azaz, arra lehet számítani, hogy ha lesz konkrét javaslat, az újságírók fizetésének kérdése hangsúlyos rész lesz az indoklásban. Az általunk megkérdezettek közül

többen is jónak látnák, ha már ősszel elkészülne az újságírói kamaráról a törvényi szabályozás.

Ez meglátásuk szerint nem igényel alkotmánymódosítást. A parlamenti fideszes kétharmad pedig biztos hátteret jelent a sajtókamara tervezett létrehozásához, ha például a sarkalatos médiatörvényt is módosítani kell. A belső szakmai fórumokon az elmúlt hónapokban L. Simon László, korábbi kulturális államtitkár, volt miniszter-helyettes is megtette már a javaslatait – tudtuk meg. Részletek erről nem szivárogtak ki.

A januári információk arról szóltak, hogy az újságíróknak, nagy médiumoknak konkrét kötelezettségekkel kell majd számolni. Például, egy országos médiumnak tagja kellene lennie a kamarának, elfogadva a szervezet etikai és szakmai előírásait, valamint vállalnia kellene, hogy csak kamaratagokat alkalmaz. A Népszava akkor arról is írt, hogy a kamaratagok – más nyugat-európai országokhoz hasonlóan – nyugdíjkedvezményt vagy akár kedvezményes utazási lehetőséget is kaphatnának. Emellett a kamarai tagságot megfelelő képzettséghez, szakmai tapasztalatokhoz kötnék.

A lényeg: nagyobb médiumoknál, lapoknál, tévénél, rádiónál internetes portáloknál csak kamarai tagok dolgozhatnának.

A kamarai tagság nyilván ahhoz is feltétel lesz, hogy valaki eljusson fontosabb, például egy miniszterelnöki sajtótájékoztatókra – vélelmezte egy másik forrásunk, aki azt valószínűsítette, hogy egyéni képviselői indítvány lesz az újságírókat és a nagy lapkiadókat, médiumokat megregulázó újságírói kamarai törvény, és a szakmai oldalról jövő igényeket hangsúlyozzák majd, azt, hogy erős és megalapozott civil kezdeményezés áll az újságírói kamara létrehozása mögött.

A MÚOSZ már az első információk megjelenésekor felhívta a kormány figyelmet a hatályos médiatörvény előírására, miszerint „Magyarországon a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők.”

Mivel az április 8-ai választások előtt a Fidesz-KDNP többségnek nem volt meg a parlamenti kétharmada, a MÚOSZ arra kérte „a sajtószabadságot fontosnak érző pártokat, ne legyenek partnerek semmilyen, a sajtószabadságot tovább korlátozó törvénymódosítás elfogadásában”.

Mindehhez azt is hozzátették, hogy „nem kényszertagságon alapuló, kormányzati kézivezérléssel működtetett sajtókamarára van szükség, hanem arra, hogy az Orbán-kormány és a kormányközeli média hajlandó legyen tiszteletben tartani a magyar alkotmányt, a hazai és az európai sajtójog előírásait, tudomásul véve, hogy a közhatalmat gyakorló politikusok beszámolással tartoznak az állampolgároknak illetve a teljes sajtó képviselőinek. Ahhoz pedig, hogy a munkaadókat tisztességes foglalkoztatói magatartásra bírják, az újságíróknak pedig az újságírói hivatás értékét kifejező juttatásokat biztosítsanak, szintén nem újságíró-kamara kell, hanem a munkaügyi jogszabályok reformja és betartatása a kormány részéről” – tudatta az ötlet kiszivárgásakor a MÚOSZ.

Ajánlom

További belföldi híreink