Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-27 16:15:00

Kőkemény időszak jön, de megacélozzuk magunkat - mondta Szijjártó Péter a nagyköveteknek

"Nem az európai liberális mainstreamnek akarunk megfelelni" - ezt mondta Szijjártó Péter a mai nagyköveti értekezleten az atv.hu-hoz kiszivárgott információk szerint. A külgazdasági és külügyminiszter diplomaták elmondása szerint arra figyelmeztetett: a migrációpárti erők egy újabb, elkeseredett rohamot kezdtek el Magyarország ellen. Ezért egy kőkemény időszak jön, minden eddiginél jobban meg kell acélozni magunkat, és a magyar érdekekért minden konfliktust felvállalnak.

Kőkemény időszak jön, de megacélozzuk magunkat - mondta Szijjártó Péter a nagyköveteknek

Az atv.hu-hoz kiszivárgott hírek szerint magyar diplomáciája élet vezetője a következőket mondta a misszióvezetőknek: a magyar külpolitika lelke, prioritásai változatlanok, Magyarország továbbra is szuverén külpolitikát folytat, "amelyet kizárólag Budapest határozhat meg, nem engedjük, hogy külső szereplők döntsenek helyettünk. Nem a nemzetközi médiának, és nem az európai liberális mainstreamnek akarunk megfelelni" - hangoztatta a külügyminiszter az értekezleten, melyen Orbán Viktor miniszterelnök nem volt ott.

A zárt ajtók mögött Szijjártó Péter egyértelművé tette, hogy "a magyar külpolitikát továbbra is a nemzeti érdekek mentén alakítjuk, ami ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, azt nem fogjuk elfogadni. A külügyi kormányzat és a magyar diplomácia a nemzeti érdekek érvényesítésében a jövőben is fel fog vállalni minden szükséges konfliktust, minden támadást nagyon határozottan visszaver, ugyanakkor felesleges konfliktusokat a jövőben sem fog felvállalni - tette egyértelművé Szijjártó Péter.

Diplomata forrásaink szerint a miniszter arra is felhívta a misszióvezetők figyelmét, hogy a megítélése szerint "a migrációpárti erők egy újabb, elkeseredett rohamot kezdtek el Magyarország ellen. Megalapozottan lehet mondani, hogy egy kőkemény időszak előtt állunk, ami azt teszi szükségessé, hogy minden eddiginél jobban megacélozzuk magunkat, és minden erőnkkel harcoljunk a magyar érdekekért" - fogalmazott a résztvevők elmondása szerint.

Azt, hogy "kőkemény” időszakon vagyunk túl, illetve „kőkemény” időszak előtt állunk, Szijjártó Péter forrásaink szerint azzal indokolta:

egy kereskedelmi háborúba kezd lassan belesodródni az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína. Az EU Magyarország elsőszámú exportpiaca, az USA a második, Kína pedig a harmadik. Ha van olyan ország, amely nem akarja ezt a kereskedelmi háborút, az Magyarország - hangoztatta.

A magyar külpolitika főbb prioritásairól, a V4 együttműködésről azt mondta, hogy Magyarország külpolitikai céljai számára alapvető érdek a visegrádi együttműködés fenntartása, amely hatalmas nemzetközi kihívást jelent, hiszen ez az együttműködés négyünkön kívül senkinek sem érdeke.

A migráció, illetve az ENSZ Globális Migrációs Csomagja kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az Európai Parlamenti választás egyre közeledik, ezenkívül a decemberig tartó időszak rendkívül intenzív lesz, mert az ENSZ el akarja fogadtatni a Globális Migrációs Csomagot. "A migrációt támogató erők decemberig elképesztően nagy nyomást fognak ránk gyakorolni minden lehetséges fórumon, annak érekében, hogy ne hátráltassuk a Globális Migrációs Csomag elfogadási folyamatát. De ez nem fog minket eltántorítani, minden létező módon tiltakozni fogunk a Globális Migrációs Csomag ellen, nem veszünk részt annak elfogadásában, nem ismerjük el magunkra érvényes dokumentumként" - erősítette meg az egyik résztvevő elmondása szerint.

A határon túli magyarok ügye és a nemzetpolitika kapcsán leszögezte: e téren minden konfliktust fel fog vállalni a kormány az elkövetkezendő időszakban is, és használni fogjuk a nemzetközi tagságokból fakadó előnyöket.

A keresztényüldözések és a keresztény közösségek védelme kapcsán is megerősítette: a nálunk erősebb, gazdagabb országoknál is jobb a pozíciónk, ami a belső politikai, lelki és kulturális stabilitásból fakad. A vallásuk miatt meggyilkolt emberek többsége keresztény. A keresztény közösségek megvédése és az ebből fakadó felelősség a jövőben is a magyar külpolitika prioritása lesz.

Végül a külgazdaságról forrásaink szerint azt mondta: a magyar export ismét rekordot ért el, és átlépte a 100 milliárd eurót. A Magyarországra érkező beruházásokat illetően is rekordról számolt be: 96 új beruházást említett. Szerinte "Magyarország már egy egészen más típusú versenybe nevezett be". Ez azt jelenti, hogy már nem csupán a munkahelyteremtés a fontos, hanem az innováció és a kutatás-fejlesztés is - értelmezte forrásunk a miniszter szavait.

További belföldi híreink