Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-21 18:51:00

Horror összegek mennek el az iskolakezdésre

Alig két hét van már csak az iskolakezdésig, a családok már javában vásárolják a tanszereket. Bár ezek nem drágultak különösképpen, több szülő is úgy számol, hogy legalább 60 ezer forint szükséges az első osztály megkezdéséhez. A tankönyvek viszont az első 9 évfolyamban ingyenesek. A szakmai egyesület szerint ennek megvannak az árnyoldalai is.

 

1 csomag logikai készlet, 1 darab műanyag óra, 1 mérőszalag, 1 tükör és még hosszan folytatódik a lista. A Híradónak nyilatkozó egyik családnak most megy első osztályba a kislánya, és arra számítanak, hogy 60 ezer forint alatt nem ússzák meg az iskolakezdést.

De az utánpótlás is legalább 15-20 ezerre forintra jön ki gyerekenként. A tankönyvekért viszont 9. osztályig egyáltalán nem kell fizetni - harmadiktól viszont ez könyvtári könyveket jelent, azaz vissza kell adni év végén.

„A visszajelzések alapján a szülők többsége úgy látja, hogy a kölcsön tankönyvrendszer hátráltatja a gyerekeket a tanulásban. Nagyon sokszor előfordul, hogy a kölcsöntankönyv, amit a gyerek kap, az már rossz állapotú” – mondja Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Ezért vannak szülők, akik inkább úgy döntenek, mégis megveszik a könyveket. Ez pedig plusz 15-20 ezer forintot jelent legalább egy évben.

A mindenkire vonatkozó ingyenes tankönyveket tavaly vezette be a kormány. Az erre szánt költségvetés viszont a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint pazarlás.

„Ez az 5-6 milliárd kidobott pénz akkor hasznosulna az oktatás számára, ha ezt az iskolák kapnák, mert ez azt jelenti, hogy átlagosan egy intézményre körülbelül 1 millió forint jutna. Ha ezt az iskolák valóban arra fordíthatnák, amik nekik szükséges” – vélekedik Romankovics András, a TANOSZ alelnöke.

A jelenlegi intézkedések viszont az egyesület alelnöke szerint oda vezetnek, hogy csak egy nagyon szűk állami tankönyv választék áll majd rendelkezésre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink