Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-14 19:37:00

Nem adnak el almát a szabolcsi gazdák, amíg nem kapják meg, amit akarnak

A szüret elhalasztásával és útlezárással tiltakoznak a szabolcsi gazdák amiatt, hogy a feldolgozó cég 13 forintos árat akar fizetni az ipari alma kilójáért. A termelők most nem szedik a gyümölcsöt, így egyelőre nincs alapanyag az üzemben, a feldolgozás nem indult el. A gazdák 25 forintot szeretnének és azt mondják, hogy addig tiltakoznak amíg nem érik el a céljukat.

A gazdatiltakozás szervezője azt mondta, hogy egyelőre nem indult be a feldolgozó üzem, mert hiába kezdte meg a felvásárlást, egyelőre a 13 forintos átvételi áron senki nem vitt egy darab almát sem az üzembe.

Szakszon Ernő mezőgazdasági vállalkozó azt mondja: „Aki tegnap megkezdte a felvásárlást, az tegnap sem tudott dolgozni. Ma sem jött egyetlen kocsi sem, tehát a gazdákhoz elért a szavunk, hogy ilyen áron ne szedjék, ilyen áron nem szabad elkezdeni a betakarítást. Szerintünk elértük eddig a célunkat.”

A gazdák elszántak, három hetes engedélyük van az út mentén demonstrálni. Azt mondják, hogy addig maradnak, amíg nem sikerül elérni a 25 forintos kilónkénti árat.

Gyüre Béla termelő úgy fogalmazott: „Számítok arra, hogy megegyeznek, mert a sűrítmény nagyon kell mindenkinek, de ha elrohad az alma, akkor sem hozunk egy darabot sem ide.”

Bakó Sándorné pedagógus azt nyilatkozta: „A fiam fiatal gazda és itt szeretné Szabolcsban leélni az életét és almatermesztéssel foglalkozik. Egyebet nem akarunk, mint biztonságot, tervezhetőséget és egy olyan jövőképet, amire egy családot lehetne alapozni, most szeretnének majd családot alapítani.”

A tiltakozók azt mondják, hogy egyelőre nem kereste őket senki a feldolgozó cégtől, de ők megpróbálnak olyan valakit keresni, akivel tárgyalni tudnak. Abban bíznak, hogy sikerül elérniük, hogy a léalmáért legalább annyit kapjanak, amennyibe annak az előállítása kerül. A 13 forint ezt nem fedezi.

atv.hu

További belföldi híreink