Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-13 15:13:00

Kormányülés az egészségügyről: "nem alulfinanszírozott a rendszer"

A kormány meghallgatta Kásler Miklóst, az EMMI miniszterét a kormányülésen, ahol a leghosszabb napirendi pont az ÁSZ-jelentés volt a kórházak, szakrendelők szabálytalan gazdálkodásáról - tájékoztatták az atv.hu-t kormány-közeli forrásból. Kormányzati forrásunk szerint nincs alulfinanszírozva az egészségügy, a beszállítói vonalon folyik el a pénz, ezért kormánykörökben felvetődött a beszállítás központosítása.

Kormányülés az egészségügyről: "nem alulfinanszírozott a rendszer"

A kormány nyári szünet utáni első ülésén a leghosszabban tárgyalt napirendi pont az egészségügyi helyzet volt, mégpedig az Állami Számvevőszék jelentése és Domokos László drámai megállapításainak a fényében. Az ÁSZ elnöke botrányos gazdálkodásról beszélt, egyenesen anarchiáról, egyes kórházi osztályok, szakrendelők pazarló vagy szabálytalan gazdálkodása odáig ment, hogy volt, ahol leltárt sem készítenek - állította a Magyar Időknek adott interjúban.

A mai kormányülésen az egészségügyet is felügyelő Kásler Miklós EMMI-minisztert hallgatták meg. Ez helyzetmegismerés volt, döntések nem születtek még, a téma további tárgyalást igényel - mondta forrásunk, hozzátéve, hogy a kormány számára néhány alapkérdés egyértelműbbé vált.

Az például, hogy nem finanszírozási, hanem rendszerszintű probléma áll a pazarlás és a kórházi adósságok felhalmozódása mögött. A makroszámok jók, az egészségügy nincs alulfinanszírozva 

- legalábbis így látja a kormány. Forrásunk meglátása szerint mikroszinten van a probléma, azaz a kisebb kórházaknál, mert esetükben nincs semmilyen piaci "egyensúlyozó hatás", ők nem megfelelő helyről vagy drágábban szereznek be mindent (a gázolajtól a gyógyszerig) mint a nagy vagy mega egészségügyi intézmények, akik a mennyiségi elv alapján kedvezményt is kaphatnak. Azaz, koordinációra van szükség.

Munkatársunk közbevetésére, hogy az, amiről Kásler Miklós miniszter beszélt, vagyis hogy "bizonyos területeken a jelenleginél kevesebb regionális központ is elég lesz a jövőben", azt jelenti-e, hogy a megoldás az intézményirányítás központosítás lehet, forrásunk nemmel válaszolt, és azt mondta: inkább koordinációra van szükség, a beszállítás központosítására. S hogy ez az országos központosítás a teljes beszállítói körre vonatkozna-e, minden egyes egészségügyi szolgáltatással, a válaszából az derült ki, hogy a kormányzati tervek szerint ez a lehető legszélesebb körű lenne.

Az EMMI már jelezte, hogy korábban intézkedési tervet kezdett kidolgozni a kórházak gazdálkodásával kapcsolatban, ami egybevág az Állami Számvevőszék jelentéséről eddig megismert információkkal. Ennek a részletei azonban nem ismertek még. Korábban felvetődött, hogy a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait és az érintett dolgozókat átvegye a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ, hogy egységes legyen a pénzügyi rendszer. Az átalakítás mellett akkor Ónodi-Szűcs Zoltán szállt síkra. A volt egészségügyi államtitkár elképzelése az volt, hogy a kórházak esetében is vezessék be a kancellári rendszert. Akkor ez nem valósult meg, de Varga Mihály most júniusban az ATV-ben jelentette be, hogy kezdeményezni fogja, hogy legyenek olyan költségvetési felügyelők a kórházaknál, akik jelentősen javítani tudják az egészségügyi intézmények gazdálkodását. A pénzügyminiszter nyilatkozatából egyértelműen a kancellári rendszer bevezetése következik.

Azt forrásunk visszautasította egészségügyi szakértők azon állítását, amely szerint a gyógyító ellátások finanszírozására egy hatalmas összeggel, körülbelül 1800 milliárd forinttal többet lehetett volna költeni, ha szinten tartják az ágazat pénzét a 2006-2016 közötti időszakban. Szerinte minden, egészségügyben jártas szakértő vagy egészségközgazdász elismeri, hogy az egészségügyi finanszírozás reálértéke jó ideje emelkedik a kormánynak köszönhetően. Emellett arra is emlékeztetett, hogy jövőre több mint 190 milliárddal több jut az egészségügyre, mint idén. Ezzel a növekedéssel együtt pedig 2019-ben közel 650 milliárddal nagyobb összeget költenek a szférára összességében, mint 2010-ben.

UPDATE: 

Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte az atv.hu-val, hogy a kormányülésen nem került szóba a központosított közbeszerzés kérdése, így értelemszerűen döntés sem született erről. Cikkünkben mi sem állítottuk, hogy ilyen döntés született volna, ám azt igen, hogy az egészségügy "rendszerszintű problémáinak" kezelésére korábban, szűkebb körben felvetődött a beszállítási rendszer központosítása.

Ajánlom

További belföldi híreink