Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-20 11:54:00

Magyar György a Simicska-videóról: Fél, és azt akarja, hogy a másik is féljen

Semmit nem tud a Simicska videóról, és felhatalmazása sincs rá, hogy bármit is mondjon, olyan konkrét információkat, ami a Simicska-videobombával kapcsolatos – ezt Magyar György válaszolta munkatársunknak. Az ügyvédet azt követően kerestük meg, hogy a Népszava Simicska Lajos környezetéből származó információk alapján arról számolt be: a minden érdekeltségét Nyerges Zsoltnak átadó Simicska Amerikába költözteti fokozatosan a családját, és egyszersmind be is biztosítja magát. Videóra vett egy hosszú monológot, amin közös ügyeikről beszél Orbán Viktorral. A cikk szerint Simicska ezt a felvételt több példányban letétbe helyezte azzal, hogy ha vele bármi történne, ez kerüljön nyilvánosságra, és a cikk egyik utalása szerint arról is gondoskodott, hogy a másik oldal is megismerjen belőle részleteket, hogy tudják, az komoly.

Magyar Györgyöt azért kerestük meg, mert a Simicska-érdekeltségek egy részének a jogi képviselője, másrészt, még a választások előtt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában némiképp felrobbantotta a nyilvánosságot azzal, hogy arra, hogy mit tehet az ellenzék, Simicskára és másokra is utalva úgy válaszolt: az orbáni rendszerben vannak időzített bombák, amiket fel kell robbantani.

"Amint bizonyítékot tudunk letenni az asztalra, akár korrupcióról, vesztegetésről, külföldi bankszámlákról, annak van értelme, minden más ködszurkálás". Valós bizonyítékok kellenek, valaminek robbannia kell. Öt köti az ügyvédi titoktartás, de ismerni véli ennek a régi barátságnak "egy másik szféráját". Akkor a Klubrádióban a bizonyítékokra vonatkozó kérdésre – Simicskára is utalva – az ügyvéd azt mondta, konkrét és másoktól származó információkról is tud, eljutottak hozzá nem csak olyanok, amik Orbán Viktor ellenfelétől, Simicska Lajostól származnak. Magyar György szerint szerint az ilyen bizonyítékoknak nagy jelentősége lenne a kampányban, azokat mielőbb nyilvánosságra kellene hozni. Meggyőződése, hogy "jelentős háttér van, amit fel kell tudni robbantani" - mondta akkor a Megbeszéljükben.

Magyar György: Simicska üzenet a videóval

Most munkatársunk kérdésére, hogy tudott-e olyan konkrét információról, ami Simicska atombomba volt, és ha volt neki ilyen, Simicska végül is miért nem robbantotta fel, Magyar György azt mondta: azt abban az összefüggésben mondta akkor - ismerve némiképp a Simicska-Orbán barátság hátterét -, hogy ha Simicskának vannak információi, "akkor ő azt minden bizonnyal időben és szükségszerűen nyilvánosságra fogja hozni". Ez nyilvános felhívás volt az ellenzék felé, és mindenki felé, aki rendelkezett Orbán hátteréről információkkal, hogy azokkal elő kell állni. Simicska előjött ugyan egy arzenállal, de "a nagy robbanás furcsamód elmaradt" - tette hozzá az ügyvéd.

Munkatársunk kérdésére, hogy ha Simicska Lajosnak valóban lett volna "atombombája" Orbán Viktor ellen, akkor azt miért nem dobta le, amikor a legnagyobb tétje volt, a választások előtt, Magyar György azt válaszolta:

meg kell, hogy kerülje a választ, nincs felhatalmazása arra, hogy bármit is mondjon.

"Ebben az összefüggésben nincs szabad kezem". Munkatársunk felvetésére, miért kellene elhinnünk, hogy a mostani titkos videó - aminek a tartalmát nem is ismeri meg a nyilvánosság, hiszen titkos - nem egy utánlövés-e Simicska részéről, egy utolsó bosszú, Orbán Viktor hírbe hozása, olyan sugalmazás, hogy "azért vannak itt nagyon komoly dolgok a miniszterelnök körül", az ügyvéd a logikára hivatkozva a következőket vezette le: abból kell kiindulni, hogy Simicska Lajos nem önként mozdult el abba az irányba, amibe elmozdult, "hanem valami miatt", miután belátta, hogy vége a dalnak.

Biztos, hogy van valós tartalma a videónak, és komolyan kell azt venni - állítja Magyar György, aki szerint, ha abból indulunk ki, hogy Simicska belátta, hogy nem sikerült az Orbán-puccs és letette a fegyvert, és megköttetett valamilyen meg nem támadási szerződés-kompromisszum közte és a miniszterelnök környezete között, és átadta az érdekeltségeit Nyerges Zsoltnak - akkor a megbékélés jegyében visszavonul, "elcsendesül".

De a titkos videóval éppenhogy azt üzeni: 

ö a kompromisszumnak megfelelően cselekedett, de valamiért fenyegetve kell, hogy érezze magát, és igen, van mondanivalója, az, hogy "félek". És hogy akkor "féljen a másik is"!

Ez részemről csap puszta spekuláció - hangsúlyozta Magyar György és emlékeztetett a vitás ügyeket lezáró szerződések utolsó klauzulájára, melyben a felek kijelentik: egymással szembeni további követelésük nincs. "Most úgy látszik, nem ez történt, legalábbis Simicska Lajos szerint" - jegyezte meg.

Munkatársunk kérdésére, hogy az éppúgy elképzelhető, hogy Simicska szabad elvonulást kapott, ezzel él is, de frusztrált, és átlépve a határt meg hátralő, teátrálisan visszadob egy, Orbánnak politikailag ártó, találgatásokra okot adó füstbombát, az ügyvéd úgy reagált: ez a logika is helyálló, sőt mind a kettő igaz lehet egyszerre is. De ha valakinek azt mondják, hogy fogd a pénzt és fuss, és szabad elvonulást garantálnak neki, az miért dobálna hátra füstbombákat?

Ajánlom

További belföldi híreink

Szóljon hozzá!