Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-20 11:12:00

Felrúghatja a Szél Bernadettről szóló döntést az LMP kongresszusa

Szél Bernadett elvileg nem indulhat az LMP következő tisztújítóján. Már amennyiben másfél év múlva még életben lesz az etikai bizottság döntése, amit párt kongresszusa bármikor felülbírálhat. Erről Keresztes László Lóránt beszélt az ATV-ben, aki leszögezte: az LMP ott áll Szél Bernadett mögött.

LMP: Szél Bernadettet eltiltották, de maradhat társelnök

 

Ahogy arról beszámoltunk, az LMP etikai bizottsága három évre eltiltotta Szél Bernadettet a párttisztségek viselésétől, a társelnökének mégsem kell lemondania. Azért büntették meg, mert a jelöltek visszaléptetéséről tárgyalt a választások előtt. Ungár Pétert szintén három, Schmuck Erzsébetet pedig két évre tiltották el, a legnagyobb büntetéssel, kizárással pedig Kassai Dánielt büntették.

Erről a témáról is kérdezte Kárász Róbert a párt társelnökét, Keresztes László Lórántot. A politikus az ATV Startban leszögezte: nincs a szétesés szélén az LMP, az etikai bizottság pedig a kampány kapcsán vizsgálódott, azóta megtörtént a választás, a tisztújítás. „És azóta nincsenek is ilyen jellegű problémák” – tette hozzá, és azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a testületek nem politikai, tartalmi kérdéseket vizsgáltak, hanem eljárásjogi kérdéseket.

Szél Bernadettel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ott áll mögötte az LMP, vele vagyunk”. Hozzátette, hogy az etikai bizottság döntése nem mozdította el Szél Bernadettet a jelenlegi pozíciójából, a jövőre tekintve pedig kijelentette: az elnökség másfél évre kapott felhatalmazást, amennyiben az etikai bizottság döntése még érvényben lesz, akkor Szél Bernadett nem indulhat a társelnöki székért.

Ugyanakkor leszögezte, hogy a kongresszus az LMP legfőbb döntéshozó szerve, amely akár felül is írhatja az etikai bizottság döntését.

Azzal kapcsolatban, hogy a társelnök a döntés után bejelentette, hogy egy időre visszavonul átgondolni a dolgokat, Keresztes elmondta: Szél Bernadett az egyik legkeményebb és legkitartóbb politikus, akit ismer, akiben óriási a kötelességtudat. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy Szél Bernadett végiggondolja, hogy a hosszú és kemény kampány, és a rendkívül intenzív ülésszak után végiggondolja, hogy milyen feltételekkel, és milyen módon akarja a munkáját végezni.

„Komoly változásokat kell végrehajtanunk. Abban teljes mértékben egyetértünk Bernadettel, hogy akkor tudunk továbbmenni sikeresen, ha ezeket a változásokat először a magunk háza táján hajtjuk végre. És így sokkal hatékonyabban tudunk majd dolgozni azokért a célokért, amelyek egyébként nem változtak az elmúlt években” – magyarázta a műsorban.

atv.hu

További belföldi híreink