Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-17 05:10:00

Drágább lesz a kenyér - mutatjuk mennyivel

Duplájára kellene emelni a kenyér árát, hogy ne legyen veszteséges a sütőipari cégek több mint fele - ezt mondta Híradónknak az egyik hajdúsági cég vezetője. Ráadásul kevesebb búza terem az idén, így várhatóan emelkedik a liszt, és így a kenyér ára is. Szeptembertől 10-15 százalékos drágulást becsülnek a szakemberek.

Drágább lesz a kenyér - mutatjuk mennyivel

Egy kiló kenyeret legkevesebb 200 forint körül lehet most kapni, de ez a következő hetekben változhat. Kevesebb búza terem ugyanis idén itthon, ezért várhatóan drágul a liszt, emiatt pedig a kenyér is - írja a Népszava.

„Európában csak Bulgáriában olcsóbb a kenyér, a sütőipari ágazat szenved attól, hogy nincsenek normális árak” – ezt Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója mondta Híradónknak. Hozzátette, hogy ebben az évben két lisztáremelést csináltak végig úgy, hogy nem emelték a kenyér árát, de a mostani emelkedést már a fogyasztók is érezni fogják szeptembertől.


„Duplázni kellene a kenyérárakat, ez nyilván rövid távon képtelenség.

A következő években helyre kell tenni az ágazat jövedelmezőségét: a sütőipari cégek 60 százaléka veszteséges, nem tudja rendesen fizetni a dolgozóit” – jelentette ki Szakács Tamás.

A szakemberek szerint 10-15 százalékos drágulásra is lehet számítani szeptembertől. Ez azt jelenti, hogy aki például a jelenleg 380 forintos parasztkenyeret választja a pékségben, az ősztől akár 440 forintot is fizethet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink