Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-16 11:16:00

Meglódulhatnak a lakásépítések, de kockázatok is vannak

Tovább fokozódhat itthon a lakásépítési kedv, elsősorban a kedvezményes áfára vonatkozó határidő szorítása miatt. Májusban 15 százalékos bővülést ért el az építőipar és az év egészében is hasonló növekedésre van kilátás.

Meglódulhatnak a lakásépítések, de kockázatok is vannak


Májusban 15,1 százalékos növekedést ért el az építőipar. A két alágazat közül az egyéb építményeknél 23,7, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 8,8 százalékos volt a bővülés – írja friss elemzésében az ingatlan.com, és ugyanerről számol be a K&H is.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítéseknél újabb élénkülés várható rövidtávon. A fejlesztők ugyanis igyekeznek kihasználni a rendelkezésükre álló időt. “A kedvezményes lakásépítési áfa határideje ugyanis a jelenlegi kilátások szerint 2019 végén lejár.

A beruházók emiatt még 2020 előtt szeretnék befejezni az építkezéseket, hogy még 5 százalékos áfakulccsal lehessen eladni a lakásokat” - tette hozzá a szakember.

Németh Dávid, az K&H vezető elemzője szerint az építőipari adatok megfelelnek a várakozásoknak. Részben az uniós forrásokon alapuló út-, vasút- és közműépítések jelentik az ágazat egyik motorját. Emellett az épületépítéseknél az ipari épületek, valamint a lakásépítések is segítik a növekedést.

Az ingatlan.com szerint épületépítéseknél, ezen belül a lakásépítéseknél várható növekedésre utal, hogy a májusban az épületépítésekre kötött új szerződések volumene 33 százalékkal emelkedett. “A már elindult fejlesztések felpöröghetnek, valamint újabb társasház-építéseket jöhetnek a piacra” - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint ugyanakkor az új szerződéseknél felemás a helyzet, mert bár az épületépítéseknél valóban 33 százalékkal nőtt a volumen, az egyéb építményeknél több mint 24 százalékos volt a visszaesés.

Az idén januártól májusig három olyan hónap is volt, amikor az új szerződések volumene mérséklődött az egyéb építményeknél, az évkezdettől pedig 6,1 százalékkal lett kevesebb az új szerződések volumene ebben az alágazatban.

Németh Dávid szerint továbbra is problémát jelent az építőiparban a kapacitás- és munkaerőhiány, amely lassítja az építőipari bővülést. Ez kockázatot is jelent: egyrészt jelentősen drágulnak a kivitelezések, növekednek a kamatok, ez pedig megnehezítheti a részben hitelből épülő ingatlanok értékesítését.
 
Komoly eltérések az országon belül

Az ingatlan.com elemzése szerint első negyedévben tovább fokozódott a lakásépítési kedv, közel 3400 lakás épült az országban, ez 65 százalékos növekedést jelentett éves szinten. A területi különbségek ugyanakkor továbbra is jelentősek. Győr-Moson-Sopronban 15,5 új lakás jutott tízezer lakosra, ami messze meghaladja a 3,5 lakásos országos átlagot. A második Pest megye 8,4, a harmadik pedig Csongrád 4, lakásos mutatóval. Az átlag feletti eredményt ért el még Vas és Somogy megye is.
 

Érdekes, hogy Budapest csak a 3,5 lakásos országos átlagot tudta elérni.


Balogh László erről azt mondta, hogy azokban a térségekben erős a lakásépítési kedv, ahol egy vagy több olyan nagyváros van, amelyek gazdaságilag egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Somogy megye a balatoni fejlesztések miatt tudott az átlagnál jobb eredményt felmutatni. A budapesti adatokról a szakember azt mondta, hogy a főváros mutatója a magas népesség miatt nem mondható kiugrónak, de még rengeteg fejlesztés van még folyamatban, aminek következtében 10 ezernél is több lakást adhatnak át a következő másfél évben.
 
Az ingatlan.com szakértője szerint a területi különbségeket jól szemlélteti az is, hogy 2018. első negyedévében Budapesten és Pest megyében épült a lakások majdnem fele (49,2 százaléka), miközben a fővárosban és Pest megyében lakik az ország népességének alig egyharmada (30,8 százaléka).

Ajánlom

További belföldi híreink