Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-13 07:23:00

Százezer ember átcsoportosítása: megszólalt az MGYOSZ

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a közszféra százezres leépítésével lehetne enyhíteni a versenyszférában uralkodó munkaerőhiányon.

 

Rolek Ferenc az MGYOSZ - Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy nem elbocsátásról, hanem átcsoportosításról lenne szó. A KSH adatai szerint összesen 700 ezer köztisztviselő és közalkalmazott, valamint 130 ezer közmunkás dolgozik a közszférában, akiket a költségvetésből fizetnek. Mivel az országban munkaerőhiányos állapot van, ezért szerintük szükség lenne a közszférában dolgozók legalább 10 százalékát átcsoportosítani a versenyszférába, közölte.

Ehhez 3-4 évre lenne szükség, folytatta, mert először is elemezni kell minden állami szolgáltatási tevékenység munkaerő igényét, magyarázta. Jobb munkaszervezésre van szükség, automatizálásra, digitalizálásra, és utána segíteni kell az embereket átképzéssel, támogatásokkal, tanácsadással, hogy a versenyszférában el tudjanak helyezkedni, jelentette ki.

Azt is megemlítette az alelnök, hogy 2030-ra félmillió főnyi munkaerő fog hiányozni demográfiai okok miatt, ezért nagyon komolyan kell venni a feladatot.

"Akkor leszünk versenyképesek, ha a feladatot összekapcsoljuk a gazdaság modernizálásával" - jelentette ki. Szerinte automatizálással, robotizálással csökkenteni lehet a munkaerőhiányt. Hozzátette: az általuk javasolt átcsoportosítást azonnal el kell kezdeni, és ehhez szükség van egy nagyon részletes tevékenységelemzésre, ugyanis a költségvetési szféra nagyon szerteágazó. Néhány területre több ember kell, mint eddig, máshol viszont kevesebb is elég, mondta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink