Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-12 06:20:00

Felmérés: Nincs énideje a magyar nőknek

A magyar nők az egyik leginkább családcentrikusak – ez derül ki egy kutatásából, amelyben hét nyugat-európai országból összesen nyolcezer 16-59 év közötti nő vett részt. A felmérésből ugyanakkor az is látszik, hogy a magyar hölgyek szinte nem ismerik az „énidő” fogalmát, ahogy a rendszeres nőgyógyászati szűréseket is hanyagolják.

Felmérés: Nincs énideje a magyar nőknek

Beszédesek a számok a nőkről szóló legfrissebb, Richter által készített kutatásban. Érdekes adat például, hogy a nők 63 százaléka sikeresnek érzi magát a karrierjében, de csak 36 százalék elégedett a fizetésével. 64 százalékuk számára fontos, hogy jól öltözött és csinos legyen, 46 százalék elégedett a külsejével, de csak 33 százalékuk sportol rendszeresen.


Ennek ellenére a nők – az internetnek köszönhetően – folyamatosan másokhoz hasonlítgatják magukat.

De nem csak az önértékeléssel vannak gondok. A magyar nők jóval kevesebbet járnak szűrővizsgálatokra a szükségesnél. A nőgyógyász szerint vannak, akik 5-10 évet is várnak két vizsgálat között.

A kutatás célja az volt, hogy képet kapjanak arról, hogy néz ki a nők a társadalmi megbecsültsége, egészségügyi helyzete, de a felmérésből kiderült az is, hogy a magyar nők napi szinten zsonglőrködnek a munkahelyi, és az otthoni elvárások között.

„Ez azt eredményezi, hogy gyakorlatilag semmi idejük nincs önmagukra. Az önidő szinte egy nem létező fogalom a magyar nők számára. És ami viszont igen sajnálatos, hogy a magyar nők a minimális figyelmet fordítanak a saját egészségükre” – fogalmazott az ATV Híradónak Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója.

A kutatásból kiderül, hogy a magyar nők számára sokkal fontosabb a saját egészségüknél az, hogy a szeretteikkel törődjenek. Míg a válaszadók 85 százaléka véli úgy, hogy képes biztonságot teremteni a családjának, csak 55 százalékuk figyel oda saját teste jelzéseire.

A megoldás komplex, de mint mondják, lehetne azzal kezdeni, hogy a munkáltató részéről bevezetik a női dolgozókat támogató programokat. Ilyen lehet például egy vállalati óvoda vagy bölcsőde működtetése.

A kutatásról bővebben itt olvashat.

Nincs "énideje" a magyar nőkek

 

atv.hu

További belföldi híreink