Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-11 19:59:00

Gulyás: Nem reális a százezres leépítés a közszférában

A miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el, hogy még az idén meg akarják határozni a konkrét számot, de nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől félni a közszférában. Orbán Viktor ott lesz a világbajnoki döntőn Moszkvában, és azt is megtudtuk Gulyás Gergelytől, hogy a miniszterelnök kikkel találkozik még a vakációja előtt.

Gulyás: Nem reális a százezres leépítés a közszférában

Mai sajtóhírek szerint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy százezer embert kellene a közszférából leépíteni, és ezzel a létszámmal a versenyszféra munkaerőhiányát csökkenteni. A Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón pedig Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el a felvetéstől.

Többek között erről is kérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert Vujity Tvrtko az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerdán este. A tárcavezető mindenek előtt leszögezte:

Nem tartja reálisnak a százezres számot.

A miniszter szerint nem is innen kell kiindulni. „Mindenki abban érdekelt, hogy erős, hatékony állam legyen, de ne egy felduzzasztott, túl sok közszolgával működő magyar állam. Ennek van egy optimális létszáma, amit fel kell mérni minden területen” - fogalmazott Gulyás Gergely és hozzátette: összességében kevesebb emberre van szükség, de tud olyan területet is, ahol többre.

Hangsúlyozta: nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől tartani. Példának hozta fel az osztrák modellt, ahol 3 nyugdíjba vonuló közszolga helyére csak egy embert vesznek fel. Elmondta, ha arra jutnak, hogy bizonyos területeken létszámot kell csökkenteni, az humánus módon fog megvalósulni.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet konkrét számokat hallani a leépítésről, Gulyás elmondta: azt szeretné, ha a központi közigazgatásban ősszel, a területi közigazgatásban pedig még az idén meg tudnák határozni a létszámot.

CEU

Az új amerikai nagykövet, David B. Cornstein ma azt nyilatkozta: a CEU teljesítette mindazt, amit a magyar kormány kért az egyetemtől, megfelel minden elvárásnak, így "a magyar kormány kijelentheti: ezt a problémát megoldotta (...), lehet nagylelkű, és dolgozhat azon, hogy ez az egyetem Magyarországon maradjon".
 
"Úgy érzem, ha ez az ügy megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése" - fűzte hozzá.

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta az Egyenes Beszédben: nem tudja megjósolni, hogy marad-e a CEU Magyarországon. Szerinte a tavaly elfogadott felsőoktatási törvény világos feltételeket teremtett, ha ezeknek megfelel az intézmény, akkor lehet megkötni az államközi megállapodást. „A labda jelenleg az ezt vizsgáló oktatási hivatalnál pattog” - fogalmazott.

VAKÁCIÓ

A műsorban szó esett arról a folyamatosan bővülő fotómontázsról, amelyik Orbán Viktor Facebook-oldalán jelenik meg, miután a miniszterelnök valamelyik nemzetközi vezetővel találkozik. Az erről szóló fotók fölött a vakáció szó betűi jelennek meg, visszafelé olvasva. Eddig Angela Merkel (Ó), a kínai miniszterelnök (I), Erdogan török elnök (C) szerepel a képeken.

Hogy kik fognak szerepelni a Á-K-A-V betűk alatt, Gulyás Gergely a műsorban elmondta: éppen ma este zajlik a NATO-csúcs Brüsszelben, amin részt vesz Donald Trump. „Nyilván a miniszterelnök vele is fog találkozni” - árulta el Gulyás. „Utána Moszkvában lesz a világbajnokság döntője, a miniszterelnök külön fog találkozni Pulyin elnök úrral. Jövő héten hivatalos látogatásra Izraelbe utazik” - mondta, és hozzátette: a miniszterelnök ezt követően vélhetően elmegy nyaralni.

Gulyás Gergely arra nem tudott választ adni, hogy Orbán Viktor kinek szurkol a világbajnokságon. A miniszter olasz-drukker, de a mostani tornán az angoloknak szurkol, mivel nem jutottak ki a kedvencei.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink