Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-10 19:04:00

Járulékmentesen lehet majd foglalkoztatni a nyugdíjas szövetkezetek tagjait?

Törvénymódosítást tervez a kormány a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban.

Szabó Balázs, a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet operatív vezetője elmondta az ATV Start műsorában, hogy


a tervezett változások adóelőnyöket jelentenek a munkáltatók számára, mert a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül járulékmentesen foglalkoztathatnak nyugdíjasokat. De csak abban az esetben, ha rendesen 8 órában, vagy előre betervezett részmunkaidőben foglalkoztatják, és nem kíván speciális igényeket a nyugdíjas.

Például, hogy csak bizonyos napokon tud dolgozni, mert az unokára kell vigyázni, vagy hasonlók. Ezek száma pedig nagyon kevés, tette hozzá a szakember.

Szabó beszélt róla, hogy 140 nyugdíjas szövetkezet van az országban, 30 ezres taglétszámmal, de Kósa Lajos azt szeretné, ha ez a szám elérné a diákszövetkezeti tagok létszámát. Említette, hogy a nyugdíjasok lefedik a teljes munkaerőpiacot, a kiemelt területek a kereskedelem és a vendéglátás, különösen a nyári szezon ideje alatt. Sokan vannak a pénzügyi adminisztrátorok, könyvelők, bérszámfejtők is. Szó volt arról is, hogy a nyugdíjas munkaerő olcsósítása nehezebb helyzetbe hozhatja az 55 év feletti munkavállalókat, ami feszültséget okozhat. Szabó Balázs szerint ez nem lesz jellemző, de pontosan nem lehet előre látni a következményeket. Annak viszont örülnek, hogy a nyugdíjasok munkavállalását megkönnyítik, közölte.

A Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet operatív vezetője arról is beszélt, hogy a szövetkezetek feltételrendszerét a változások nem nagyon érintik, talán azokét, ahol a visszafoglalkoztatással foglalkoznak. Továbbá elmondta, hogy a nyugdíjas szövetkezetek nem tudnak segíteni azoknak a munkáltatóknak, amelyeknél nehéz fizikai munkát végzőkre lenne szükség, vagy az IT és telekommunikációs szektorokban. Viszont a különféle szakmunkákban, bérszámfejtésben, könyvelésben, a kereskedelem és vendéglátás területén tudnak segíteni. Szabó hozzátette: a nyugdíjas munkavállalók számára alapvető számítástechnikai ismeretek képzését is tudják vállalni, amire alapvetően nagy szükség van ma már szinte mindenütt.

atv.hu

További belföldi híreink