Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-06 19:05:00

Óvodás terror a 11. kerületben: megszólalt az intézmény vezetőhelyettese

Valóságos rémtörténeteket hallani egy budapesti óvodáról, ahol állítólag szabályosan terrorizálják egymást az óvodások. Míg az agresszió valóban egyre erőteljesebben van jelen a gyerekeknél, addig óvónőből viszont egyre kevesebb van és túlterheltek is. Nem csak Újbudán, hanem országszerte. Az önkormányzat szerint társadalmi összefogás szükséges, hogy el lehessen kerülni az óvodai incidenseket.

Egymást terrorizálják az óvodások

 

Színespapírból kivágott pillangók díszítik a Napsugár óvoda ablakát. Ami a falakon belül történik, az viszont már egy ijesztőbb történet - legalábbis erről ír a Népszava. Szülők olyan történetekről számoltak, be, hogy gyerekek egymást fojtogatták az óvodában, egy kislány szájába építőkockát gyömöszöltek, másikuk fejét az asztalba verték - vagy egy konkrét eset, ami miatt a szülők már feljelentést is tettek: kislányuk arcán és nemiszervén harapásnyomokat találtak.

Balázsné Vincze Erika, az óvoda vezetőhelyettese azt mondta, az óvodában csak a lány arcán látták a sebeket. A pedagógus szerint ebben az életkorban a gyerekek még nem tudják az érzelmeiket irányítani - az elmúlt évtizedek alatt pedig, ahogy változik a világ, a gyerekek is egyre több agresszióval szembesülnek.

Az önkormányzat szerint ez a konkrét eset egy nagyobb társadalmi problémára világít rá. Győrffyné Molnár Ilona azt hangúlyozta, hogy sem az óvoda, sem az iskola nem tudja kiváltani a család nevelő szerepét. Úgy fogalmaz, hogy egy közös összefogás szükséges, hogy a hasonló jelenségeket kezelni tudják - ezért továbbképzéseket terveznek.

A Napsugár óvodában általában 23-26 fős csoportokra jut 2 óvónő, ahogy az idő engedi, a csoportoknak besegít néhány pedagógus asszisztens. Abban mindenki egyetért, hogy több munkaerőre lenne szükség.

Csakhogy a pedagógushiány egyre aggasztóbb - közel 800 óvónőt keresnek jelenleg az óvodák - ráadásul szeptembertől sokan mennek nyugdíjba, az utánpótlás pedig nem elég - így az óvónők túlterheltek.

Az újbudai önkormányzat szerint a helyzeten úgy lehetne segíteni, ha például a már nyudíjba vonult óvónőket a nyugdíjuk mellett külön bérért visszahívhatnák dolgozni.

atv.hu

További belföldi híreink