Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-03 07:08:00

Van-e jelentősége, hogy az új amerikai nagykövet első útja a CEU-ra vezetett?

A CEU-ügy nincs napirenden. És nem is valószínű, hogy nyáron lesz megállapodás – kormányközeli források nehezen tudják elképzelni, hogy az Orbán-Trump telefonbeszélgetés kiemelt, leghangsúlyosabb témája lett volna a CEU ügye.

Az új amerikai nagykövet érkezése lendíthet-e annyit a CEU-megállapodás ügyén, hogy még nyáron aláírhatja a magyar fél New York állam oktatási hivatalával a megállapodást, ahogy azt a rektor, Michael Ignatieff kérte? - kérdezte munkatársunk kormánypárti politikusoktól. A CEU-ügy nincs napirenden – hangzott a válaszuk. David B. Cornstein látogatása az amerikai egyetemen pedig szerintük pontosan azt jelentette, ami

Soros György személyétől függetlenül is igaz Trump és az Egyesült Államok számára: első az amerikai érdek, azaz, Amerika az első".

Az új nagykövet első útja múlt csütörtökön valóban a CEU-ra vezetett, és Cornstein ki is nyilvánította: szeretné, ha továbbra is Budapesten működne az intézmény. A kormánylapnak, a Magyar Időknek pedig azt mondta: ebben a kérdésben példátlan egyetértést tapasztalt odahaza, és szörnyű veszteség lenne Magyarországnak és Budapestnek is, ha elmenne innen a CEU. Mint mondta, a magyar kormány vezetői nem antiszemiták, de nem szerencsés, hogy Soros György nevét viseli egy törvénycsomag – utalt a Stop Sorosra. A CEU már teljesítette a magyar felsőoktatási törvényben megszabott feltételt, a New York állambeli Bard Collage-dzsal megállapodást írt alá, ezzel amerikai kampuszt létesített. Most Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a szakembereknek kell megvizsgálni a kérdést. Orbán Viktor a múlt héten azt mondta munkatársunk kérdésére: hogy a döntés minősége fontosabb a CEU ügyében mint az időpontja. A CEU nem költözködik, hanem terjeszkedik – így reagált Fodor Éva rektor-helyettes a sajtóban megjelent hírekre. De a magyar kormány, ha akarja, el tudja lehetetleníteni a működésüket. Ha szükség lesz rá, nem egyik napról a másikra, de az egész egyetemet Bécsbe tudják költöztetni - mondta Fodor Éva.

Forrásaink nehezen tudják elképzelni, hogy amerikai részről – amikor például Orbán Viktorral beszélt telefonon Donald Trump elnök – kiemelt téma volt a CEU sorsa. Ha az lett volna, akkor utána hangsúlyosan szóba kellett volna, hogy kerüljön – mondták munkatársunknak. Korábban, a Norvég Alap ügyében nyitott háborúban két volt amerikai elnök is állást foglalt a civil szervezetek mellett, Bill Clinton akkor a tekintélyelvű kapitalizmust építő vezetők közt említette Orbán Viktor nevét. "Nincs napirenden a CEU-megállapodás aláírása. Most nincs arra utaló jel sem, hogy nyáron ez megtörténne" – prognosztizálta forrásunk, hozzátéve: azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi hangzik el a héten az Orbán-Merkel találkozón, de azt a miniszterelnök már leszögezte, hogy az Európai Néppártnak nincs köze a CEU-hoz.

Hogy Trump számára mennyire az amerikai érdek dominál, az is jól jellemzi, hogy Kiszelly Zoltán egy, a napokban tett nyilatkozata szerint minden jel arra utal, hogy Orbán Viktort hamarosan meg fogják hívni Washingtonba. Ami azért nagy siker, mert ez úgy fog megvalósulni, hogy hazánk nem vásárolt cserébe amerikai fegyvereket. De a politológus biztos benne, hogy Trump meg fogja kísérelni meggyőzni Orbán Viktort, hogy ne a francia-német-spanyol konzorciumban működő Airbustól vásároljanak helikoptereket, hanem amerikai légíjárműveket vegyen a magyar kormány.

Ajánlom

További belföldi híreink