Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-07-02 16:04:00

Soros vagy spekulánsok állnak-e a 330 forintos euró mögött? - megkérdeztük az MNB alelnökét

Rengeteg szereplő van a forint-euró árfolyam mögött, nagyon nehéz szétválasztani - mondta munkatársunknak a parlamenti folyosón készített villáminterjúban Nagy Márton, az MNB alelnöke, akitől azt kérdeztük: Soros György vagy más spekuláns áll-e a 330-forintos euró mögött, és mikor avatkozik be a jegybank?

Soros vagy spekulánsok állnak-e a 330 forintos euró mögött? - megkérdeztük az MNB alelnökét

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt csütörtökön a forint-euró árfolyammal kapcsolat azt mondta, az sem zárható ki, hogy spekuláció folyik a forint ellen. Mit tud erre mondani?

 -Azt tudom mondani, hogy az árfolyam a mindenkori piaci folyamatok függvénye. A piacon rengetegféle szereplő van, exportőr, importőr, befektető, és ők alakítják ezt. Számunkra az inflációs cél az egyetlen horgony, erre többek között az árfolyam is hat, mint például a nyersanyagár vagy a bérek. Ezek tartósságát nézzük, hogy ezek a tényezők milyen tartósak, és ebből vonjuk le a következtetést az inflációra nézve. Ami pedig ebből a következtetést jelenti, e tekintetben a június 19-i Monetáris Tanács közleménye az irányadó és az azt alátámasztó inflációs riport.
 
Tehát akkor nem Soros György vagy hasonló spekulánsoknak köszönhető a 330 forint/euró árfolyam?
 
-Mindig a piac által adott az árfolyam. Kereslet-kínálat. Mögötte rengetegféle szereplő van, nagyon-nagyon nehéz szétválasztani azt, hogy kik vannak mögötte. Ugyanúgy Ön is mögötte van...
 
Remélem, hogy nem.
 
-De, mert ha külföldre utazik, Ön is vált devizát.
 
Ez a 330 forintos euró árfolyam a mélypont, vagy Ön szerint még változhat?
 
-A piaci folyamatok függvénye, ezt már mondtam.
 
Hány forintnál kell, hogy az MNB közbelépjen?
 
-A piac tudja, a piac kereslet-kínálat függvénye.
 
Tehát önök nem lépnek közbe akkor sem, ha 350 forint lesz egy euró?
 
-Még egyszer, mi az irányadó? Már mondtam.
 
A kamat.
 
-Nem.
 
A piaci folyamatok.
 
-Nem. A június 19-i Monetáris Tanács közleménye, abból mindent megtudhat, ha kérem, elolvassa és a mögötte lévő inflációs riportot is, akkor sokkal okosabb lehet.

További belföldi híreink