Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-23 06:22:00

Robi, a medve kalandjai országszerte

Robi, a medve két hét alatt járta be az országot, aztán Sándorfalva közelében altatólövedékkel meglőtték. Rövid időt töltött a szegedi vadasparkban, mielőtt a szlovák-magyar határon szabadon engedték. A Heti Napló a szegedi tartózkodása idején látogatta meg a sztárrá lett Robit.

Robi, a medve kalandjai országszerte

A szegedi vadasparkban nagyon barátságosak az állatok. A fókák például első szóra odaúsznak az emberhez. Ernő teknős pedig meglehetősen kamera érzékeny, eszében nincs menekülni a Heti Napló stábja elől. Persze bármit tett és a teknős, a fóka, az elmúlt hetekben a legtöbb embert mégis Robi érdekelte. A túrázó medve, amelyik a szlovák határtól elballagott a szerb határig.

Somoskőújfalu, és Sándorfalva 280 kilométerre vannak egymástól. Mármint közúton, de Robi inkább a mellékutakon barangolt. Kocsival olyan 3 óra alatt megtehető ez a távolság, neki viszont 15 nap kellett, mielőtt Sándorfalván meglőtték, szerencsére csak altatólövedékkel. A medvét  a szegedi vadaspark igazgatója terítette le.

Először a szlovák határhoz közel dolgoztak a vasúttársaság alkalmazottai, amikor feltűnt a medve. Szerencsére nem rettentek meg a látványtól, sőt le is fotózták a bámészkodó macit, amely egy darabig modellt állt, majd beballagott a sűrűbe, hogy elkezdje nagy menetelését.
A következő két hétben a kóborló medvéről vélhetően több cikk született, mint egyes parlamenti pártokról, bár szavazni nem lehetett rá. Azután, ahogyan azt várni lehetett, megjött az első videó is.

Forgács Mariann kommunikációs szakember szerint aligha lett volna Robi vándorútja vezető hír például három hónappal ezelőtt, a választási kampány hajrájában. Más részről viszont ez eset is igazolta, a régi sajtóközhelyet, amely szerint a gyerek és a kutya (jelen esetben medve) mindig siker.


Az vándorlás második hetében Robi már-már Rózsa Sándori erényeket csillogatott, hiszen valahogy mindig meglépett az üldözők elől.

Ez történt Kocséren is, ahol boldog-boldogtalan összegyűlt az erdő körül, hogy bekerítse, és leterítse a medvét. Ott voltak a vadászok is kábítólövedékkel, csakhogy Robi, máig nem tudjuk hogyan, kiszökött a gyűrűből. Ha úgy tetszik elegánsan megpattant, és folytatta útját Szeged felé.

Robi magyarországi turnéja előtt Erdélyből érkezett rengeteg hír emberek és medvék ottani találkozásairól, történjen az a vadonban, egy lakóház udvarán, vagy éppen egy nagyvárosban. Éppen ezért egyetlen medve sem számíthat akkora figyelemre, mint Robi Magyarországon.

De ez nem jelenti azt, hogy az erdélyi embereket ne érdekelné, hogy mi történik a medvékkel. Az egyik tábor védi őket és azt állítja, hogy például az illegális fakitermelés tehető a felelőssé azért, hogy a medvék kiszorultak életterükből és egyre gyakrabban merészkednek lakott területre. A másik tábor jellemzően olyanokból áll, akik valamely medvetámadás kárvallottai. Ők a veszélyes egyedek kilövését követelik. Egy dologban azonban mindenki egyet ért Székelyföldön: a medve nem játék.

atv.hu
 

Ajánlom

További belföldi híreink