Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-22 13:33:00

Pogátsa: az elővigyázatosság költségvetése lehet a 2019-es

Rekordgyenge a forint, jelenleg 326 Ft-ba kerül 1 euró. Pogátsa Zoltán közgazdász arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy az árfolyam nem mindenki számára egyformán rossz. Annak aki most megy külföldre nyaralni, nyilván rossz a gyenge forint, hogy többet kell fizetni 1 euróért, de az exportőröknek és azoknak, akik a hazai turizmusban érdekeltek, kifejezetten jó a mostani árfolyam – tette hozzá a közgazdász.

Pogátsa: az elővigyázatosság költségvetése lehet a 2019-es

Azt is említette, hogy a cseh és a román jegybank már lépett, de a lengyel és a magyar központi bank még kivár, és nem avatkozik be a nemzeti valuta erősítése érdekében. Pogátsa szerint nem vészes az eddigi forintgyengülés, és ő az MNB helyében, ha rajta múlna, augusztusig kivárna az emeléssel, mert a nemzetgazdaság egésze szempontjából (tekintettel a nyári turistaszezonra) kedvező lehet az átmeneti forintgyengülés mérlege, persze csak akkor, ha nem lesz drasztikusabb árfolyamgyengülés, tette hozzá.

A közgazdász elmagyarázta, hogy 

a forint gyengülésének az az oka, hogy az amerikai jegybank elkezdett kamatot emelni, így az úgynevezett feltörekvő piacok, köztük Magyarország hozamelőnye változott, a pénz áramlása visszafordult.

A másik ok az argentin és török válság. Bár Magyarország és a két válságállam gazdasági helyzetének semmi köze egymáshoz, mégis megérezzük a válságot, mert minket is besoroltak az úgynevezett feltörekvő piacok közé.

A hasonló válságok Magyarországra gyakorolt hatásai ellen Pogátsa szerint az lenne a legjobb orvosság, hogy az ország kezdjen el beruházni a humántőkébe, mert ha így tennénk, akkor nem csak a német gazdaság alacsony hozzáadott értékű hátországa lennénk, hanem magas bérezésű, magas hozzáadott értékű gazdaságunk lenne. Akkor nem fog mérgezni bennünket egy feltörekvő ország problémája, tette hozzá.

Ami a kormány által előterjesztett költségvetést és adótörvényeket illeti, arról Pogátsa Zoltánnak az elővigyázatosság kifejezés jutott az eszébe.  Hozzátette: a maga részéről örül annak, hogy a kormány felkészül az esetleges problémákra. Az adópolitikával kapcsolatban megjegyezte, szerinte pozitív változás például az alkohol adójának megemelése, mert remélhetőleg az áremelkedés csökkenteni fogja az alkoholfogyasztást. Így volt ez a cigaretta árának emelésekor is, folytatta, mert azóta csökkent a cigaretta fogyasztás, amit hozzáférhető adatok is igazolnak. Hangsúlyozta, hogy a magyarok egészségi állapota nagymértékben függ az alkohol és cigaretta fogyasztás mértékétől.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink