Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-21 10:09:00

Nézze meg Gulyás Gergely Kormányinfóját

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFÓ - Mit, miért tesz a kormány? címmel. Az atv.hu Facebook-oldala élőben közvetíti az eseményt.

Gulyás: Nem akarok a Várba költözni

 

Gulyás Gergely miniszter a tegnap elfogadott alkotmány-módosítás és a Stop Sorossal kezdte a Kormányinfót. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország szuverenitását és biztonságának garantálását szolgálja az Országgyűlés által szerdán elfogadott hetedik alaptörvény-módosítás és a "Stop Soros" törvénycsomag.

Gulyás Gergely csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, az elfogadott jogszabályok kizárják, hogy Magyarország bevándorlóország legyen.
   
Hozzátette: az alkotmánymódosítás kimondja az idegen népesség Magyarországra telepítésének tilalmát és az első biztonságos ország elvét. Utóbbiról azt mondta, ha ezt a genfi konvencióból következő elvet valamennyi uniós tagállam alkalmazta volna, európai vitákat lehetett volna elkerülni.
    
Gulyás Gergely szerint a "Stop Sorossal" lehetővé válik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezését az eddigieknél is hatékonyabban akadályozzák meg. A két törvény elfogadásával a Fidesz-KDNP választási ígéretét tartotta be - közölte.

A valódi menekülteknek az első biztonságos országban kell menedéket biztosítani, a bevándorlásra pedig egyértelműen nemet mondanak – folytatta Gulyás. Ebből következik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezését megakadályozzák. Szerintük ezek elfogadása Magyarország szuverenitását szolgálja. Remélik, hogy abban a nemzetközi vitában, amiben az országnak küzdenie kell, abban a magyar ellenzékre is számíthatnak.

Módosulnak az adótörvények

Adótörvények módosításával kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett az adócsökkentések érdekében. Az egyetlen adóemelés, a cukros üdítőkre, chipsekre vonatkozik. Mint mondta, korábban azon az állásponton voltak, hogy a gyümölcstartalmat pozitívumként kell szem előtt tartani, ám ezt az Európai Unió nem így gondolta. Öt adónem megszűnik a következő évben – ismertette a miniszter. A cafeteriaként pedig a SZÉP-kártya marad meg.

Gulyás Gergely a héten beterjesztett adójogi változásokról szólva elmondta, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely öt éve még 27 százalék volt, jövőre további két százalékkal 17,5 százalékra csökken. A gazdasági növekedés függvényében további adócsökkentések lehetnek a következő években, reményeik szerint négy év múlva a szociális hozzájárulási adó mértéke 11,5 százalék lehet - tette hozzá.

Kitért a családi adókedvezmény további növelésére - amely két gyermek esetén eléri majd a havi 40 ezer forintot -, és arra, hogy a nyugdíjasoknak munkavállalás esetén csak személyi jövedelemadót kell majd fizetni. Az UHT és az ESL tej áfája is 5 százalékra csökken, amivel jövőre 20 milliárd forintot spórolhatnak a családok - idézte fel.

Ötmilliós fizetések

A miniszterek fizetéséről újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy van egy törvényjavaslat, amely kereteket rögzít, ezen kívül a miniszterelnök dönt a fizetésekről. Az új szabályozás szerint akár az is előfordulhat, hogy egyes miniszterek többet keresnek majd, mint a miniszterelnök.

A teljes kormányinfót itt nézheti meg:

atv.hu

További belföldi híreink