Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-18 06:20:00

Osztják a bizonyítványokat: három osztálynyi gyerek lesz öngyilkos ilyenkor

Biztonságos szülői háttér kell hozzá, hogy a gyerek haza merjen menni, ha nem olyan jegyeket kapott, mint amit elvárnak hozzá. Ez az első a pszichológus szerint, aki több tippet is adott ilyen esetekre.

Sok gyereknek hatalmas stressz a bizonyítványosztás!

 

Hamarosan kiosztják a bizonyítványokat az iskolákban. Ez egy nagyon nehéz időszak, mert egy felmérés azt mutatta ki, hogy három osztálynyi gyereket is elveszíthetünk öngyilkosság miatt.


A gyerekek félnek hazamenni, ha rosszabb a bizonyítványuk az elvártnál.

Erről beszélt az ATV Start műsorában Mogyorósi Réka pszichológus, aki a Gyermekkrízis Alapítványban, nevelési tanácsadásban dolgozó szakember, és iskolapszichológus. Elsőként kijelentette, hogy biztonságos szülői háttér kell ahhoz, hogy a gyerek haza merjen menni. Érezze a gyerek, van, akivel megbeszélheti a nehéz helyzetet, legyenek a szülők elérhetőek.

Említette, hogy ellátás szintjén is elég kevés az a hely, ahol akár a gyerek, akár a szülő, vagy a pedagógus, segítséget kaphat, de ezeket ki kell használni. Ilyen a családsegítő szolgálat, a pedagógiai szakszolgálat, korábban nevelési tanácsadó, de ott van a kékvonal, a 116-111 is, amely előhívószám nélküli, ingyenesen hívható vonal, és éjjel-nappal rendelkezésére áll mindenkinek.

A szakember szerint nagyon nehéz észrevenni a probléma jeleit, ezért arra bátorítja a gyerekeket, hogy merjenek beszélni, ha nem a szülőknek, akkor a pedagógusoknak, iskolapszichológusnak, vagy bárkinek, akiben megbíznak.

Szó volt arról is, hogy éppen a szülői elvárás a gond, legtöbbször éppen az ötösért folyik a harc. Sok gyereket arra nevelnek, hogy csak a tökéletes a jó, ha csak négyes eredményt ér el, az nem megfelelő, akkor a gyerek nem elég jó. Előfordul, hogy fizikailag bántalmazzák a gyereket, vagy lelkileg, szidással, káromkodással, megszégyenítéssel, vagy komolyabb megvonásokkal, folytatta a szakember. Hozzátette, az öngyilkosság miatt a serdülőkor a legveszélyeztetettebb időszak, a tanulással kapcsolatos elvárások miatt.

Azt tanácsolja a szülőknek, hogy kérjenek szaktanácsot, de felhívja a figyelmüket is, hogy ne a gyerektől várják el azt, amit nekik nem sikerült elérni. A gyerek képességeihez mérten legyenek elvárásaik, ne hasonlítgassák mások gyerekéhez, de a saját testvéreikhez sem, mert minden gyerek más, magyarázta Mogyorósi Réka.

atv.hu

További belföldi híreink