Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-18 16:34:00

Németh Szilárd is segíti majd Orbán alkotmányrevízióját

Szájer József mellett Németh Szilárd honvédelmi államtitkár is segíti majd az ősszel induló egy-másfél éves alkotmányrevíziót, melynek során Orbán Viktor szerint meg kell vizsgálni a módosítandó "réseket" az Alaptörvényben.

Egy alkotmányozó testület felállítását jelentette be Orbán Viktor múlt kedden, a szlovák miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján, amikor azt kérdezték tőle, hogy miért van szükség a 2011-ben elfogadott Alaptörvény átfogó módosítására. A miniszterelnök által bejelentett csapat segíti majd az alkotmány egy-másfél éves revízióját, nekik kell megtalálni azokat a "réseket", amikről Orbán Viktor korábban beszélt. Az, hogy felülvizsgálat lesz-e, vagy az alkotmány "felforgatása", most még nem lehet tudni.

Már megírtuk, hogy az alkotmányrevízió koordinálását Trócsányi László igazságügyminiszter végzi, de újra Szájer József EP-képviselő segítségét kérte Orbán Viktor. A fideszes magyar delegáció vezetője volt az, aki annak idején Strasbourg, Brüsszel és Párizs között vonatozva, a tabletjén írta meg az alapjogokról szóló rész koncepcióját. Ami a "réseket" illeti az alaptörvényben: a miniszterelnök nyilván a nemzeti identitás megerősítését látná jónak mindenhol, azért is, hogy például az Európai Bíróság döntéseit kivédje ellenünk.

Szájeren kívül Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének is szerepe lesz az ősszel induló alkotmányrevízióban. Ő nem alkotmányjogász, ezért mint honvédelmi államtitkár tudja segíteni a tekintélyes alkotmányjogászok tanácsadó testületét. Nem mindig csak alkotmányjogászokra van szükség egy alkotmányos kérdés megítélésében - mondták munkatársunknak a kormányoldalon.

Ajánlom

További belföldi híreink