Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-16 05:45:00

Oktatás: a szinten tartáshoz sem elég, amit a kormány a jövő évre adna?

A szinten tartáshoz sem elég a jövő évi költségvetésben oktatásra fordított 15 milliárdos plusz összeg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Míg az oktatásra fordított összeg alig emelkedik, 101 milliárddal több jut az egészségügyre. A pénzügyminiszter szerdán ismertette a költségvetés tervezetét, amit július 20-án fogadhat el az Országgyűlés.

Az oktatás a költségvetés vesztese?

 

A jövő évi költségvetésben 15 milliárd forinttal több jut az oktatásra, mint az ideiben. Erről a pénzügyminiszter beszélt szerdán, miután átadta a büdzsé tervezetét a házelnöknek. Az egyik legnagyobb pedagógus szakszervezet szerint ez a szinten tartáshoz sem elég.

Én azt gondolom, hogy 100 milliárdos nagyságrenddel kellene többet tenni az oktatásba, amennyiben komolyan úgy gondolják, hogy az oktatás az egy stratégiai jövőt építő ágazat – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Ez az összeg reálértéken biztosan csökken, hiszen a többlet nem fedezi a kormány várakozását, a 2,7%-os inflációt sem.A Fidesz szóvivője szerint viszont összességében több jut az oktatásra.

Emelkedik viszont az egészségügyre fordított összeg, a kormány 101 milliárd forinttal szán többet az ágazatra. Nőnek a honvédelem forrásai is, 86 milliárd forinttal.

"A kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa" - ezt még a választásokat megelőzően mondta Varga Mihály a Magyar Időknek. Ennek ellenére az szja kulcsán egyelőre nem változtatnak.

A lehetséges válság ellenére Varga Mihály pozitívan látja a jövőt. A Párbeszéd képviselője szerint viszont túlzottan ambíciózusak a tervek.

A kormány 4,1%-os gazdasági növekedést irányzott elő a jövő esztendőre, miközben valójában ennek a gazdaságnak a ténylegesen teljesíthető, az egyensúlyi szintet fönntartó növekedési szintje az körülbelül 2% körül van- vélekedett Mellár Tamás.

A DK az egy helyben topogás és a túlélés költségvetésének nevezte a büdzsét, az LMP pedig sürgős gazdaságpolitikai irányváltást sürget.

A Jobbik azt közölte: a javaslat vitája során az áfa csökkentésére, a lakhatási szegénység mérséklésére, illetve a szociális védőháló pótlására összpontosítanak.

atv.hu

További belföldi híreink