Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-14 10:49:00

Orbán az önkormányzati választások után felülvizsgálja minisztereit

Egyre több helyről hallani, hogy Orbán Viktor minisztereinek két évre szavazott "első körben" bizalmat, de akár már jövőre is lehetnek változások a kormányában. Trócsányi László igazságügyminiszter például tavasszal uniós posztot is kaphat.

Orbán Viktor a miniszterelnöki beiktatásakor arról beszélt, hogy az előttünk álló jövő lehetőségei kormányát felbátorítják és feljogosítják, hogy terveiket "ne négy-, hanem tízéves kitekintéssel készítsék el. Sőt, inkább 12 éves időtávban kell most gondolkodnunk" - mondta május 10-én a parlamentben.

A kötcsei pikniken elejtett megjegyzéseiből, és a kormányalakításkor megfogalmazottak alapján a környezetében is vannak, akik arra következtetnek: a miniszterelnök két évre szavazott "első körben" bizalmat a minisztereinek. A jövő évi önkormányzati választások után "jöhet egy felülvizsgálat", és mozoghatnak miniszteri bársonyszékek is - mondták az elmúlt napokban többen is munkatársunknak.

Azt már a választások előtt megírtuk, hogy Pintér Sándor belügyminiszter abban egyezett meg a miniszterelnökkel, hogy két évre vállalja ismét a belügyminiszterséget. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke a legesélyesebb, hogy távozása esetén a belügyi tárca élére kerüljön. Forrásaink szerint a miniszterelnök valószínűleg a ciklus egészére tervezve döntött úgy Pintér Sándorral közösen, hogy a nagy szakmai tapasztalattal és tekintéllyel bíró országos rendőrfőkapitány, Papp Károly "költözzön be" minisztériumi keretek közé közbiztonsági főigazgatónak, közvetlenül a belügyminiszternek alárendelve.

Emellett a hírek arról szólnak, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter, volt vezérezredes feladata lesz a magyar honvédség modernizációja, a fegyverkezés/hazai fegyvergyártás elindítása - és hogy a ciklus második felében egy politikus válthatja. Az ő miniszter-helyettese Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, aki a legkeményebben vitte a választások előtt a Soros-ellenes kampányt.

Trócsányi László igazságügyminiszternek két legfontosabb feladata: a közigazgatási bíróság/a bírósági reformfolyamat végigvitele, és az alkotmánymódosítás, az alkotmányrevízió koordinálása. Orbán Viktor fokozott aktivizmust vár tőle, és ha szükséges, konfrontációt itthon az igazságszolgáltatási fronton és az uniós intézményekkel szemben, Brüsszelben. Az unió érzékeny az igazságszolgáltatás függetlenségére, ez az egyik kritériuma az uniós pénzek kifizetésének. Ezért ez nem igérkezik könnyű csatának. Günther Oettinger költségvetésért felelős biztos április közepén világossá tette, hogy a bíróságok kormányoktól való függetlensége az Európai Bizottság elképzelése szerint „elengedhetetlen feltétele” lenne a kifizetések folyósításának. (Az már kiderült, hogy Magyarország a következő hét éves ciklusra szóló javaslat szerint 24 százalékkal kevesebb kohéziós pénzt kapna.) Trócsányi Lászlónak a hetedik módosítással Magyarország alkotmányos identitását is intézményesítenie kell, és a már az Európai Bíróság előtt lévő jogi ügyek aktáját - civiltörvény, Lex CEU - is képviselni. Viszont Trócsányi László a hírek szerint akár már jövő tavasszal uniós intézményhez távozhat. Amennyiben nem Navracsics Tibor lesz ismét az uniós biztos, Brüsszelben folytatódhat a volt alkotmánybíró és párizsi nagykövet pályafutása, de Trócsányi Lászlóval összefüggésben a luxemburgi Európai Bíróságot is emlegetik. Vélhetően azért is, mert a miniszter korábban az európai alkotmányjogászokból álló testületnek, a Velencei Bizottságnak is a tagja volt. Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, az új igazságügyminiszter akár Szájer József is lehet, az európai parlamenti magyar delegáció vezetőjének a neve rendre felvetődött korábban is az igazságügyi tárca élére, de ő sem ezt, sem az esetleges államfői posztot nem ambicionálta. Ugyanakkor a miniszterelnök ismét a segítségét kérte az átfogó alkotmányrevízióhoz szeptembertől.

Kormányközeli forrásaink állítják, még tavaly az is felvetődött, hogy ne legyen külön igazságügyi tárca, a Brüsszellel szembeni permanens uniós szuverenitás-vitában viszont szüksége van a miniszterelnöknek egy önálló igazságügyi minisztériumra. Azonban az sem kizárt, hogy ha lezárul az alkotmány egy-másfél éves felülvizsgálata és az igazságszolgáltatási változtatások/szerkezeti átalakítások is, logikus strukturális változtatás lenne, ha a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökséghez kerülne az igazságügy is. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter - aki a parlament szuperbizottságának, a törvényalkotási bizottságnak az elnöke lett -, még ebben a ciklusban feljebb léphet és igazságügyi államtitkár lehet - mondták fideszesek. Utóda, a hazafias és honvédelmi nevelésért és az ezzel összefüggő beruházásokért felelős Simicskó István neve a közszolgálati egyetem rektori posztjára vetődött fel, amennyiben a miniszterelnök által "bírságbajnoknak" nevezett Patyi András távozik. A volt honvédelmi miniszter egyetemi magántanár az NKE-n, 2003-óta tanított a jogelőd Rendőrtiszti főiskolán, emellett tanít a Zsigmond Király Egyetemen is. Viszont egyéni körzetben szerzett parlamenti mandátumot, és a Fidesz-KDNP-nek éppen a kétharmadhoz szükséges számú 133 képviselője van, a miniszterelnök vélhetően nem kockáztatna meg egy időközi választást.

Navracsics Tibor, Magyarország uniós biztosa a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt minisztereként kiemelkedő szerepet vállalt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásában, működtetésében és fejlesztésében, ezért 2015 elején az egyetem szenátusától díszpolgári címet is kapott, amit Patyi András, az intézmény rektora személyesen nyújtott neki át. Ezért már akkor hallani lehetett olyan híreket, hogy Navracsics Tibor lehet majd valamikor a következő rektor - ha nem lesz más funkciója -, mert a nevéhez fűződik a jó állam fejlesztési koncepció és a Magyary Program is, amelyek révén elindult a közigazgatás reformja és a közszolgálati életpályák átjárhatóságának megteremtése. A kormányzati előkészítő folyamat meghatározó alakjaként valóban kiemelt szerepe volt a Ludovika Campus-projekt kialakításában, az egykori Ludovika Akadémia épületének felújításában is.

További belföldi híreink