Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-13 07:35:00

Orbán újra Szájer segítségét kéri az alkotmányozáshoz

Újra Szájer József segítségét kéri Orbán Viktor az új alkotmányozáshoz - mondták el az atv.hu-nak. Ő volt az, aki annak idején Strasbourg–Brüsszel-Párizs között vonatozva, a tabletjén írta meg az alapjogokról szóló rész koncepcióját. Ami a "réseket" illeti az alaptörvényben: a miniszterelnök a nemzeti identitás megerősítését látná jónak mindenhol, hogy az Európai Bíróság döntéseit kivédje ellenünk.

Orbán újra Szájer segítségét kéri az alkotmányozáshoz


Újra Szájer József segítségét kéri Orbán Viktor az új alkotmányozáshoz - mondták el az atv.hu-nak. A brüsszeli magyar EP-képviselők delegációvezetője volt az, aki annak idején a Strasbourg–Brüsszel, illetve a Brüsszel–Párizs között közlekedő vonaton, a menetidő másfél óráiban írta meg az új alaptörvény preambulumról és az alapjogokról szóló első és meghatározó verzióját a tabletjén.
 
"Nem gyerekjáték"

A szeptemberben kezdődő, egy-másfél éves alkotmányrevízió koordinálásának a hivatalos felelőse nyilván az igazságügyi tárca és Trócsányi László igazságügyminiszter lesz, de tegnap Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján azt is bejelentette - ami várható volt -, hogy  indokolt egy tekintélyes alkotmányjogászokból álló csapat felállítása az alkotmányrevízió elveégzésére. Ez már zajlik, ők áttekintik az elmúlt éveket és javaslatokat tesznek a módosításokra.

S hogy miért van szükség a gránitszilárdságú alkotmány felülvizsgálatára? "Eltelt hét év. Össze kell gyűjteni a tapasztalatokat, majd meglátjuk, mi a teendő. Nem zárjuk ki azt sem, hogy azt fogjuk javasolni a végén, hogy köszönjük szépen, az alkotmány így, ahogy van, betölti a funkcióját. De lehet, hogy néhány ponton változtatni kell. Ezt most senki sem jósolhatja meg, hiszen ez egy-másfél éves intellektuális erőfeszítést igényel. Komoly, mély munkára van szükség.

Az alkotmány nem gyerekjáték, de évtizedenként egyszer érdemes megvizsgálnunk, hogy betölti-e a funkcióját. Én hajlok arra, hogy inkább igen, mint nem. Én azt hiszem, hogy a mögöttünk hagyott évek fejleményeivel elégedettek lehetünk. De akkor érezheti magát biztonságban Magyarország, ha egy kiváló alkotmányjogászokból álló csoport ezt a munkát külön is elvégzi" - mondta tegnap Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

Ha alkotmányozás, Szájer József nem is maradhat ki. Róla Orbán Viktor már egy 1994-es interjúkötetében azt mondta: "Paradox, de igaz, hogy Antall József nem diplomata, hanem igazából magyar belpolitikus volt. Azt kell mondanom, nem is történésznek, hanem inkább alkotmányjogásznak tekinthető. Tehát bizonyos szempontból azt a politikustípust testesítette meg, mint Tölgyessy Péter az SZDSZ-ben és Szájer József a Fideszben".

Szájer már 2010-ben is tagja volt annak a hatfős teamnek, amelyik az alkotmányosság működését "gyakorlati tapasztalattal" vizsgálta felül Orbán felkérésére. A kormányfő mellett működő akkori tanácsadó testület elnöke Boross Péter egykori miniszterelnök volt, a tagjai pedig Szájer Józsefen kívül: Pálinkás József (volt MTA-elnök, azóta kegyvesztett lett, az Orbán-ellenes tudományos elithez sorolta a kormánysajtó és távoznia kell az innovációs hivatal éléről is), Schöpflin György fideszes EP-képviselő, Stumpf István, aki időközben alkotmánybíró lett, és - az azóta elhunyt - Pozsgay Imre.

A rések

Ami az Orbán Viktor által a múlt pénteki közrádiós interjújában említett alkotmányos "réseket" illeti: a hírek szerint a miniszterelnök feltett szándéka az alkotmányos identitás erősítése az alaptörvényben minden olyan passzusban, ahol ez indokoltnak látszik, akár a közösségi uniós joggal szemben is. Orbán Viktor azért is akarja belevetetni a nemzeti identitást az alkotmányba, mert ezzel szeretné kivédeni az Európai Bíróság velünk szemben hozandó döntéseit. Azokat ugyanis az alkotmányos rések ilyetén módosítása után a magyar belügyekbe való beavatkozásnak lehetne minősíteni. Korábban Kovács Zoltán is beszélt ilyesmiről a Bloomberg hírügynökségnek, a kormányszóvivő szerint hasonló logikával élt a német Legfelsőbb Bíróság is.

A német taláros testület azt mondta ki, hogy szélsőséges esetekben a német államnak kötelessége eltérnie az unió lépéseitől, mert a jogállamot, vagy az emberi méltóságot sohasem bírálhatja fölül a közösség, mert az a nemzet alkotmányos identitását kérdőjelezné meg.

Tegnap a fideszes Bajkai István sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kezdeményezik a kormánynál, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely.

Ajánlom

További belföldi híreink