Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-11 07:28:00

Hetente egy-két nő és gyerek hal bele az otthoni bántalmazásba

Elvileg törvények védik a kapcsolaton belüli erőszak elszenvedőit, a gyakorlatban azonban - a szakértők szerint - ezeket a jogszabályokat csak nagyon ritkán alkalmazzák.

A hivatalos, de nem nyilvános statisztikák szerint hetente egy-két nő és gyerek hal bele az otthoni bántalmazásba: ahogy az a hat hónapos csecsemő is, akit három éve az apja dobott a mélybe a fővárosban, a negyedik emeletről.

2015. januárjában ebből a magasságból, a gangról dobta először a hat hónapos Ádámot a mélybe 44 éves apja, majd ő is leugrott. Mindezt az édesanya szeme láttára.

Seres Barbara, a kisfiú édesanyja azt mondja, rengetegszer lejátszódik benne, mi történt. A a mai napig nem tudja, miért engedték vissza a férfit a kisfiú és az ő közelébe, holott az apa korábban börtönben is ült a bántalmazásuk miatt. Seres Barbara azt mondja: ma már ő maga is időben felismerné a bajra intő jeleket.

A bántalmazás azonban nem minden esetben végződik az áldozatok halálával – de a verések, szexuális zaklatások tragédiáit számtalan nő és gyermek elszenvedi, nap mint nap, némán, szégyenkezve tűrve. Ahogy Pintér Marianna is, aki Magyarországon először mert beszélni azokról a szörnyűségekről, amelyek 18 éves kora előtt megtörténtek vele.

Nekem nagyon nehéz volt kilépnem a világba, meglátni igazán az embereket, a szeretetet, a törődést. Tehát ezeket nem bírtam elképzelni. És nekem ez annyira teher volt, hogy azt mondtam, hogy én vagy öngyilkos leszek, vagy tényleg odacsapok, és azt mondom, hogy felállok. És én a munkába menekültem akkor, nagyon sokáig.

- mondja Pintér Marianna. 

Bár a családon belüli erőszak – a KDNP-s képviselők a család és az erőszak szavak egy mondatban való emlegetésének elutasítása miatt – kapcsolati erőszak néven 2013-ban önálló tényállás lett a büntető törvénykönyvben, a jogvédők szerint mégis nagyon ritkán alkalmazzák, így a bántalmazott családtagok szinte alig számíthatnak a hatóságok védelmére.

És ami az igen sajnálatos tapasztalatunk, hogy kikopóban van a megelőző távoltartásnak az alkalmazása. Ugye szintén ez egy viszonylag friss volt akkor, 2010 óta van hatályban. Ahogy tapasztaljuk, egyre ritkábban rendelik el a bíróságok.

- fogalmaz Spronz Júlia, a Patent Egyesülettől.

A fél éves Ádám és a többi, családon belüli erőszak ádozatául esett gyermek és nő emlékére rendezett sétával a résztvevők arra is felhívták a figyelmet, hogy senki ne maradjon csendben, és kérjen segítséget, ha a környezetében bántalmazás jeleit látja.

atv.hu

További belföldi híreink