Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-01 17:00:00

Pákh Imre: Eszem ágában nincs elvinni a Golgotát

A műgyűjtő szerint a magyar állam kezében lenne a legjobb helyen a Munkácsy-trilógia, de egyelőre nem született megállapodás az árról. Tízmillió euróra becsülik az összeget.

 

Munkácsy Mihály Golgota című festményét a külföldi tulajdonosok 1991 novemberében szállíttatták Magyarországra az Egyesült Államokból; a mű letéti szerződés alapján a restaurálást követően a debreceni Déri Múzeumba került. A festményt 2003-ban vásárolta meg a felperes Pákh Imre műgyűjtő, üzletember.

Pákh Imre és a magyar állam képviselői között a festmény megvásárlásáról tárgyalások folytak, amelyek nem vezettek eredményre. Az elsőfokú kulturális örökségvédelmi hatóság 2015. június 8-án hivatalból védetté nyilvánítási eljárást indított, miután Pákh Imre előző nap bejelentette, hogy a festményt elszállíttatja a múzeumból.

Az elsőfokú hatóság határozatában a Golgotát védetté nyilvánította és rögzítette, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről.

Több bírósági kör után a Kúria 2017. júliusi végzésével hatályon kívül helyezte a védetté nyilvánításról szóló per jogerős ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Végül múlt csütörtökön az elsőfokú bíróság hatályon kívül helyezte a határozatot, amely védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét. Pákh Imre, a kép tulajdonosa szerint a döntés bizonyítja, hogy jogállamban élünk, a Golgotát illetően visszaállt a történelmi igazság.

A műgyűjtő pénteken, az ATV Start című műsorában leszögezte: a döntést követően esze ágában sincs elvinni a festményt a debreceni múzeumból. „Az én véleményem nem változott meg a Golgotáról, eredetileg azért vettem meg, hogy egyben tartsuk a trilógiát” – szögezte le. Hozzátette, véleménye szerint a trilógiának állami tulajdonban kéne lennie, ez biztosítaná hosszú távon a festmények jövőjét.

Az árral kapcsolatban elmondta: a világ vezető értékbecslői 10 millió euróra becsülték a képet, de nem tudtak megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal. „Engem azóta nem kerestek meg, ha a bankot érdekli, én állok rendelkezésükre. Különben én megvagyok a bank nélkül is” – fogalmazott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink