Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-26 14:26:00

Hol vannak a magyar apák? A 40 év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyereke

Orbán Viktor személyesen szeretne megállapodást kötni a magyar nőkkel a népességfogyás megakadályozásában. Ám a férfiak gyermek­vállalási kedve pontosan olyan fontos kérdés, mint a hölgyeké. A Hetek cikke.

A harmincas magyar nők kétharmada szeretne gyereket vagy a már meglévő gyermeke mellé másikat. Viszont csupán 20 százalékuk számít aktív tervezőnek, aki tartós párkapcsolatban él és mellőzi a fogamzásgátlást. A harmincas, gyermeket vállalni szándékozó nők többsége még mindig halogatja a szülést, és csak a jövőben szeretne annyi gyermeket szülni, amennyit tervezett (ez a szám átlagosan 2,1 gyermek vállalását jelentené).


Ennek egyik alapvető oka lehet, hogy sokan nem élnek tartós párkapcsolatban, vagy még keresik gyermekeik leendő apját.

A demográfiai adatokkal, a születésszám alakulásával, a gyermekvállalással, a családi szerepekkel kapcsolatban számos kutatás és tanulmány jelent és jelenik meg. Ezek túlnyomó többsége vizsgálatának középpontjába a nőket helyezi. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy amennyire a nők felelősek a gyermekvállalással kapcsolatos döntésekért, annyira a férfiak is, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van az erősebbik nem. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a legfrissebb átfogó demográfiai felmérés szerint jelenleg a 40 év alatti férfiak 70 százalékának egyáltalán nincs gyereke. Ennél még durvább mutató az, hogy a mostani mutatók szerint a magyar felnőtt férfiak 40 százalékának egy gyereke sincs.

A férfiak hanyatlása

A férfiak családalapítási kedvének csökkenése nem magyar sajátosság. A világhírű pszichológus, Philip Zimbardo a Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak? című könyvében fejti ki az erősebbik nem modernkori kihívásait. Ennek okaként az apaszerep hiányát, valamint a túlzott internethasználatot, a videojátékokat és az ingyenes online pornót jelöli meg, melyek gerjedelemfüggést hoznak létre a férfi fogyasztóknál. Szerinte a gerjedelemfüggésben az a legveszélyesebb, hogy mindig új impulzusra van szükség a vágyak kielégítéséhez, amit a kütyü-, internet- és pornóipar maximálisan ki is használ. Így viszont a társas kapcsolatok már nem tudják felkelteni az érdeklődésüket. Zimbardo könyvét többéves kutatásokra alapozza és egy folyamatként írja le a férfiak hanyatlását.


Az említett okok hatására szerinte nagyon sokan kiégnek már iskolás korukban.

A kifejletlen érzelmek az elköteleződésre való képesesség hiányával összekapcsolódva komoly gátját tudják szabni a fiatal férfiak társas és szerelmi kapcsolatai kialakulásának, és ez a viselkedési mintázat lassan átterjed felnőttkorra is. Nehézséget jelent sok férfinak a nők partnerként való kezelése: sok férfit egyáltalán nem hoz lázba a hosszú távú kapcsolat kérdése, nem is beszélve a házasságról és az apai örömökről. Zimbardo szerint erre magyarázatul szolgál, hogy a fizikai vagy érzelmi értelemben apa nélkül felnövőknek egyre nagyobb mértékben növekszik az aránya.

Apaszerep

Jelenleg sokan az apa szerepét a családi életben azonosítják a hazavitt pénz összegével. A Zimbardo által végzett kutatásban a megkérdezett férfiak és nők 8 százaléka gondolta úgy, hogy jobb, ha az apa marad otthon a gyerekkel, amíg az anya dolgozik. Ezzel szemben az anyák 93, az apák 91 százaléka gondolja úgy, hogy a távollévő apák hiánya a család válságát idézi elő. Az anyák többsége azt szeretné, ha gyerekeik apja többet segítene otthon – tehát az ideális férfi egyszerre látja el pénzzel a családját és tölt velük több időt.

Tragikus tévedés, hogy az apa jelentősége kimerül a pénzkeresésben és a gyereknemzésben. A megkérdezett pszichológus szerint az apa és az anya szerepe a társadalomba való beilleszkedés folyamatában is eltérő: az apák azok a legtöbb esetben, akik határokat szabnak a gyermekeiknek és ezeket be is tartatják velük, akik e minta alapján tudnak az iskolában és a munkaerőpiacon is sikereket elérni. Az anyákra ezzel szemben a feltétel nélküli szeretet jellemző, melyből az érzelmi kapcsolódást tanulják meg az utódok. „Mindkettőre egyformán szükség van, egyik sem helyettesíthető a másikkal, bármelyik hiánya esetén az ember személyisége eltorzulhat” – mondta a pszichológus.

Megoldási javaslatok

Zimbardo nemcsak a problémát és a világvégét vázolja fel, hanem megoldási javaslatot is ad mind állami, mind családi szinten. Állami szinten javasolja, hogy támogassák és ösztönözzék a fiatal férfiakat a családalapításra és az apai szerepre, mint ahogy teszik ezt a fiatal nőkkel. A modern korban vannak női problémák, viszont ugyanúgy léteznek olyan tömeges társadalmi jelenségek, melyek megoldásában a férfiaknak kell segítséget nyújtaniuk. Gondoljunk csak a férfi tanárok hiányára, az apanélküliség problémájára, a férfiak érzelmi és fizikai egészségi állapotára.

Az apaság megítélésére pozitívan ható támogatásokat is bevezethet az állam. Vegyük például a gyerek születése után kapott apanapokat: egy magyar édesapa 5 fizetett szabadnapot kap. Egy norvég apa két hét fizetett szabadságot kap ugyanerre, az Európai Unió is két hét fizetett szabadságot javasol az apáknak a gyermek születését követően. Elsőre apróságnak tűnhet, de ilyen pozitív intézkedésekkel lehet éreztetni a férfiakkal, hogy mennyire fontos szerepük van a gyerekük életében, már a kezdetektől.

A teljes cikk a Hetek című közéleti hetilap legfrissebb számában olvasható.

atv.hu

További belföldi híreink