Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-23 20:43:00

Bannon: Orbánt ugyanazért támadják, mint Trumpot

A legutóbbi választások az Egyesült Államokban és Magyarországon is az ellenzék leváltásához vezetett, ez ad létjogosultságot a közös gondolkodásnak – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt az előadást, amelynek főszónoka Steve Bannon volt. Donald Trump korábbi stratégiai főtanácsadója, az amerikai „alt-right” média kitalálója és leghíresebb alakja beszédében rendszeresen Orbán Viktort, és nyugati elittel szembemenő politikáját dicsérte.

Bannon: Orbánt ugyanazért támadják, mint Trumpot

A konferenciát a Schmidt Mária által vezetett XXI. Század Intézet szervezte, és az előadó külön kérésére az újságírók sem képi-, sem hangfelvételt nem készíthettek. Ennek okát nem részletezték, de már csak azért is érdekes, mert Bannon előadásaival, nyilatkozataival tele van az internet, lévén az egyik legfelkapottabb médiaszemélyiség csaknem öt éve.

Gulyás Gergely köszöntőjében próbálta kontextusba helyezni a Breitbart nevű amerikai jobboldali sajtóorgánum korábbi vezetőjének budapesti előadását: a miniszter szerint a nyugati világban a politikai korrektség béklyójába került demokratikus intézményrendszer felszabadításra vár, és Donald Trump elnöksége ezt a kultúrharcot képviseli. Gulyás kiemelte, hogy az Egyesült Államokban fontos a család, a kereszt és a zászló, ezek az értékek állak szemben a dekonstrukcióval. Nem maradhatott el persze Brüsszel bírálata sem: a kormánypárti politikus szerint az Európai Unióval kapcsolatos illúzió mostanra a realitás felismerésévé vált Magyarország számára.

A szervezők nem húzták el túlságosan: Gulyás szívélyes köszöntője után egyből Bannont hívták a színpadra, aki láthatóan gyakorlott előadóként, otthonosan mozgott a színpadon, mint aki a több századik hasonló tematikájú előadását tartja a világ valamelyik országában, természetesen baráti közönség előtt. Beszéde legelején azonnal Orbán Viktorra tért: a magyar miniszterelnököt a választók elsöprő arányban segítették hatalomra, akik láthatóan megértették, hogy a nyugati civilizáció megmentése a tét.

Bannon ezután rögtön amerikai vizekre evezett. Előadásának egyébként központi eleme volt az általa globalista médiának nevezett CNN, BBC, és New York Times bírálata:

szerinte nem is politikai ellenzékről lehet beszélni ezek esetében, hanem média ellenzékről, hiszen ezek az orgánumok megrendelés nélkül szolgálják ki a baloldali liberális oldal elvárásait.

A pénzügyi szakemberből lett stratéga elmondta: a liberális demokrácia világszerte csak addig tudott működni, amíg hatalmon volt, amikor viszont elkezdtek veszíteni, fokozatosan tolódott el „liberál-fasisztoid” irányba.

Steve Bannon arról is beszélt, hogyan segített Donald Trumpnak megnyerni a 2016-os elnökválasztást. Felidézte: annak idején megmondta Trumpnak, hogy az Egyesült Államok gerincét a dolgozó középosztály adja, amely azt akarja, hogy az ország ismét nagy legyen. „Tedd meg ezt nekik, és nyerni fogsz” – tette hozzá Bannon. A győzelemhez persze az is kellett, hogy – Bannon ötlete nyomán – Hillary Clintont kikiáltsák a korrupt és inkompetens pénzügyi elit szimbólumának, ami utólag a siker receptjének bizonyult.

Szerinte a Clinton házaspár és a pénzügyi elit gyűlöli és lenézi a munkásosztályt, annak tagjait semmirekellőnek tartják. Ugyanúgy, ahogy a davosi pénzügyi elit is elítéli Trumpot, mert tudják, hogy a globális játéknak vége, és az amerikai elnök nyert. Bannon ennél a pontnál utalt ismét a magyar miniszterelnökre, hiszen – ahogy fogalmazott: Orbán Viktor ugyanazt indítja be az emberekben, mint Trump, őt is azért támadják, mert megvédte saját országa határait.

Donald Trump korábbi tanácsadója ismét visszakanyarodott a 2016-os nagy ellenfélre. Elmondta, hogy Hillary Clintonnak 2,2 milliárd dollárja volt a választási kampányra, míg nekik „egy repülőjük, benne Donald Trumppal és egy üzenettel.” Az „Amerika első” politika – amiről az előadás elvileg szólt – a beszéd végén került csak elő.

Bannon úgy fogalmazta meg a lényegét, hogy Washington átértékeli azt, hogyan néz a világ különböző térségeire: ennek értelmében minden politikai folyamatra, konfliktusra, nemzetközi megállapodásra úgy kell tekinteni, hogy az az Egyesült Államok érdekeit és nemzetbiztonságát segítse elő. Előadása végén Trump kirúgott stratégiai tanácsadója saját világnézetéről is beszélt. Ahogy fogalmazott: a kulturális értékeit Isten adta a nyugati világnak, ezért van az, hogy a közel-keleti, ázsiai és afrikai gyerekek is a nyugati elitegyetemeken akarnak tanulni. Szerinte ezeket a kulturális értékeket kell megvédeni.

További belföldi híreink