Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-22 20:29:00

Hiller úgy felhúzta magát a műsorban, hogy odébb tette a poharat az asztalon

Sem az MSZP választmányi elnöke, sem a párt vezetői, sem a lemondott elnökség nem tudott a múlt héten napvilágot látott szerződésről. A Liberálisok pedig maguk kérték a listás helyet, nem ők mondtak le egy csomó mindenről a megállapodásért cserébe.

Erről sem az MSZP vezető, sem az akkor még működő testületei, elnöksége nem tudtak. Ha azt kérdezi, én tudtam-e róla, nem- mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hiller István. Az MSZP választmányi elnöke közölte, hogy a mai napon volt egy megbeszélésük a megyei elnökökkel, 25-30-an lehettek. Ezen a találkozón jelen volt Molnár Gyula is, aki Hiller közlése szerint elmondta, milyen szándékok vezették.

Molnár Gyula vállalja a felelősséget

„Úgy gondolta, hogy minél szélesebb ellenzéki együttműködés, az LMP-vel együtt is a választók számára pozitív képet jelent”- idézte a választmányi elnök a lemondott pártelnök szavait, majd hozzátette: Molnár vállalja a politikai felelősségét a tettének és a napokban még részletesebben ki fogja fejteni, miért írta alá a dokumentumot. Rónai Egon kérdésére egyébként Hiller leszögezte: Molnár Gyula a párt szabályzata alapján nem írhatta volna alá azt a szerződést a Párbeszéddel és a Liberálisokkal, maximum egy tervezetét és azt be kellett volna mutatnia az elnökségnek, ők dönthettek volna róla.

Vissza kellene adnia Bősz Anettnek a mandátumát?- kérdezte a műsorvezető Hillertől, aki egyértelmű igennel felelt. A szocialista politikus szerint, ha nincs a Liberálisok együttműködése az MSZP-vel, ma nem ülne képviselőjük a parlamentben.

Az ülés előtt jelentkeztek be Fodorék

Hiller felidézte, hogy a kongresszusuk előtt, amikor választmányi ülésre készültek, felhívta őt a Liberálisok vezetője és elmondta, hogy szeretnének felszólalni a választmányi ülésen. Végül egy delegációt küldtek, akik 5 percet kaptak és közölték a jelenlévő szocialista politikusokkal, hogy úgy látják, a liberális értékek képviseletére kizárólag az MSZP-vel együttműködve van lehetőség, ezért tisztelettel kérnek a listán egy hozzávetőlegesen befutó helyet- elevenítette fel Hiller, aki elmondta, hogy végül azt a döntést hozták, hogy felajánlják az országos lista 15. helyét, viszont azt nem fogadják el, hogy arra Fodor Gábort jelölje a párt, ezért javasolták Bősz Anettet, akit a Liberálisok el is fogadtak- tette hozzá.

Odébb tette a poharat, pedig nem szokta

Rónai Egon elmondta Hillernek, hogy előtte a műsorban Fodor Gábor arról beszélt, hogy ők voltak azok, akik az együttműködés miatt lemondtak egy csomó mindenről. Hiller erre úgy reagált, hogy fegyelmezett embernek tartja magát, de ezek az állítások arra késztették, hogy az asztalon lévő poharat odébb tegye pár centivel, ami csak a legritkább esetben szokott vele előfordulni. „Kérem, lássuk be, ha a Liberális párt nem kapja meg az MSZP-Párbeszéd lista 15. helyét, akkor egy képviselőjük sincs, tehát, nekem itt ne vádaskodjanak”- mondta ekkor már erélyesebben Hiller. Hozzátette: sem egyéni, sem országos listát nem tudott volna állítani Fodorék pártja.

Nem könyörögtek, de nagyon kérték

„Nem használom azt a szót, hogy könyörögtek, de nagyon kértek, hogy tegyem lehetővé, hogy egy delegáció elmondja a véleményét”- idézte fel újra, majd elmondta, ha ezen a megbeszélésen pénzről lett volna szó, ő lett volna az egyik első, aki kiteszi a Liberálisok delegációját.
Arról is beszélt, hogy ebben az együttműködésben politikai súlyát tekintve nem két egyenrangú pártról volt szó, ugyanis szerinte a Liberálisok az elmúlt 5-8 évben soha, még csak meg sem közelítették a parlamenti szintet támogatottságban.

A szerződés érvénytelen, Bősz Anettnak jó étvágyat

A Molnár Gyula által aláírt szerződéssel kapcsolatban Hiller még elmondta, az az MSZP szabályzata szerint nem érvényes, mivel nincs mögötte testületi felhatalmazás.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Bősz Anett most belekóstolhat a független országgyűlési képviselők nem túl hálás munkájába, Hiller úgy reagált: jó étvágyat neki. Az MSZP tisztújításán indulni szándékozó jelöltekről érdemben nem nyilatkozott, annyit mondott el, hogy június 17-én döntenek róla, hogy Kunhalmi Ágnest, Tóth Bertalant, Szanyi Tibort, Bródy Gábort, vagy Mesterházy Attilát választják-e meg elnöknek.

Szanyi összekeverte Itáliát Magyarországgal

Kitért még arra is, amit Szanyi Tibor vetett fel, aki szerint meg kellene szüntetni a pártot, majd új névvel újra kellene alapítani. Ez Hiller szerint problémás, ugyanis a jelenlegi helyzetben megszüntetni könnyen meg lehetne, de a második lépés már nem lenne olyan egyszerű. Hozzátette: Szanyi jól ismeri Olaszországot, jól is beszél olaszul, élt is ott, de szerinte most összetévesztette Itáliát Közép-Európával, mert ez maximum ott lenne lehetséges.

atv.hu

További belföldi híreink