Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-15 14:32:00

Szijjártó Péter a CEU-ról: Valóban érkezett egy jelzés

Eddig világos volt, hogy a CEU nem folytatott oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban. Ám most valóban érkezett egy olyan jelzés, hogy együttműködési megállapodást kötöttek egy másik intézménnyel. A miniszterelnöki megbízott nyilván be fog számolni a kormánynak - nyilatkozta Szijjártó Péter az atv.hu-nak miután a CEU felszólította a kormányt: írja alá a működésükről a megállapodást. Michael Ignatieff rektor nyilatkozatát, miszerint Bécsbe költözik a CEU, ha nyárig nem lesz megállapodás, a miniszter nem kommentálta.

Szijjártó Péter a CEU-ról: Valóban érkezett egy jelzés

A felsőoktatási törvény világosan fogalmaz, Magyarországon egy másik ország diplomáját az az egyetem adhatja ki, amelyik rendelkezik az adott országban minősített és regisztrált oktatási tevékenységgel. A CEU eddig ennek nem felelt meg, ez világos volt, mert nem folytatott oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban. Ám most valóban érkezett egy olyan jelzés, hogy együttműködési megállapodást kötöttek egy másik intézménnyel. A miniszterelnöki megbízott, aki vezeti a tárgyalásokat nyilván be fog számolni a kormánynak.

A kormány pedig meg fogja hozni a döntést, hogy a CEU "ebben a formában" megfelel-e az oktatási törvény feltételeinek: nyilatkozta az atv.hu-nak Szijjártó Péter, akit arról kérdezett munkatársunk, hogy a CEU tájékoztatása szerint ők megfelelnek a feltételeknek, hiszen a New York állambeli Bard Collage-dzsal megállapodást kötöttek. Ráadásul a CEU közleménye szerint április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét, megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével, melyen a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek.
 
"Nekem nem dolgom Ignatieff úr nyilatkozatait kommentálni" - mondta Szijjártó Péter arra, hogy a CEU rektora a Washington Postnak azt mondta: ha nyárig nem lesz megállapodás a magyar kormánnyal a CEU működéséről, akkor az egyetem Bécsbe költözik Budapestről. Világos jogszabályok vannak, ezeknek mindenkinek meg kell felelni. Ha a marylendi McDaniel's College-dzsal alá tudtuk írni a megállapodást a működésükről, akkor ez azt jelenti, hogy más amerikai egyetemek számára sem jelenthet ez problémát - mondta a külgazdasági és külügyminiszteri poszt várományosa munkatársunknak.

Ajánlom

További belföldi híreink