Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-09 16:09:00

Kúria döntése: „hogy Orbán, mint ügyfél elégedetlen, az az ő dolga”

A külföldről levélben küldött szavazatok nagyon sérülékenyek, ezért különös jelentősége van a szabályozások szigorú betartásának- mondta Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter az ATV Startban a Kúria és a Fidesz közötti ellentétről szólva.

 

Mint ismert, a Kúria érvénytelennek nyilvánította azokat a levélszavazatokat, melyeket nem a szavazólapok mellé tett borítékban küldtek vissza. A Fidesz a több ezer érvénytelen szavazat miatt egy mandátummal kevesebbet kapott.
 
Bárándy kijelentette, hogy a Kúria döntése nem volt önkényes, nem volt politikai tartalma. Az hogy a miniszterelnök, mint ügyfél, elégedetlen volt a döntéssel, az az ő dolga, fogalmazott az ügyvéd. A bíróság mindig elvesz valami jogot, szabadságot valamelyik féltől, magyarázta, de ezt nem azért teszi, mert utálja azt a felet, hanem, mert egy erősebb érdeket képvisel. Amit, ha nem képviselne, növekedne a bűncselekmények száma, magyarázta, majd hozzátette: jelen esetben ellenőrizhetetlen szavazatokat számolnának bele a végeredménybe, amit nem szabad beleszámolni. Az a véletlen műve, hogy melyik felet érintette a döntés, fűzte hozzá. A miniszterelnök a Kúriát politikai szereplőnek titulálta, erre Bárándy kijelentette, a testület nem politikai szereplő. A döntéseik érinthetik a politikát, mint ebben az esetben, hogy egyik párt elvesztett egy mandátumot, a másik párt nyert egyet, de közölte: a jog mentén ez volt a döntés.
 
Ennek az esetnek a következménye a volt igazságügy-miniszter szerint az lesz, látva az elmúlt nyolc év tendenciáját, hogy az igazságszolgáltatást a politikai hatalom befolyása alá tennék. Elmondta, hogy a korábbi Országos Igazságszolgáltatási Tanács a kormánytól és a politikától független volt. Ezt 2012-ben felszámolták, létrehoztak egy új szervezetet, amely szervezetileg elkülönül a kormányzattól, tájékoztatott, de személyileg nem. Egyszemélyi vezetője lett Handó Tünde, aki egy személyben, fellebbezhetetlenül döntött mindenről Bárándy szerint.
 
„Van ilyen más uniós országban is, de ott, ahol szilárd a demokrácia, ott az igazságügy-minisztert azonnal elzavarnák, ha egy konkrét ügybe betenné kezét, lábát "- jelentette ki Bárándy. Ahol nem megszilárdult demokrácia van, folytatta, ott arra kell törekedni, hogy szervezetileg megoldjuk azt, amit mentálisan nehezebb. Erre irányuló törekvés indult 2006-ban, de 2012-ben ezt a tendenciát megtörték, mondta.
 
Tény, hogy más veszély is leselkedik az igazságszolgáltatásra, jegyezte meg Bárándy Péter. Ezek szerinte olyanok, amikor 65 évesen elküldik a bírókat nyugdíjba, vagy a Legfelsőbb Bíróság névváltoztatása, és így az elnök elzavarása, vagy a bírósági rendszer állandó átalakítása. A bíróság csak akkor tud független lenni, ha a szervezet stabil, jelentette ki.
 
A miniszterelnök szitkokat árasztott a legfelsőbb bírói fórumra, minden szakmai tudást nélkülözve azt mondta, hogy politikai döntést hozott- vélte Bárándy, aki szerint ez az első lépése egy olyan folyamatnak, ami a Kúria önállóságát, függetlenségét fogja támadni. A volt igazságügy-miniszter egyetértett azzal, hogy kerülhet Magyarország is abba a helyzetbe, mint Lengyelország, ahol szintén az igazságszolgáltatás függetlenségével van probléma, bár Magyarország több szempontból is jelentéktelenebb, mint Lengyelország- vélekedett. Nem Brüsszel fogja megoldani a magyar hatalmi ágak szétválasztását, jelentette ki.  

A fenti esettel kapcsolatban pedig megállapította, hogy a Kúria elnöke Darák Péter elvekben és tisztességben erősebb, mint Orbán Viktor hatalomban és politikai lehetőségekben.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink