Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-24 18:00:00

Paks II.: drága, de nem emiatt lesz kevesebb pénz az egészségügyre

Négyezermilliárd forintos beruházás lesz a Paks II. atomerőmű építése. Erről Felsmann Balázs energetikai szakértő beszélt az ATV Start című műsorában. Mint ismert, már elkezdték a beruházás előkészítését, építik a kiszolgáló és felvonulási épületeket. Az atomerőmű átadását 2026-ra tervezik.

Nagyon drága az orosz hitel Paksra

 

A térségben új munkahelyeket fog teremteni ez a beruházás, ami a közeledő önkormányzati választás előtti kampányban jól fog jönni, viszont a közvélemény többsége szívesen kitolatna ebből a projektből, mondta Felsmann, aki szerint azért kritizálható a beruházás, mert Paks II. nyolc évig párhuzamosan fog működni Paks I.-gyel, de az ebből adódó többletkapacitásra nincs szüksége az országnak, legfeljebb exportálni lehetne, ha lenne rá kereslet.

Felsmann szerint bár a beruházás drága, azt viszont tisztába kell tenni, hogy nem emiatt költ kevesebbet a kormány egészségügyre és oktatásra, mert nagy részét hitelfinanszírozásból biztosítják. Az adófizetők pénzéből csak 20 százalékot kell beletenni, a többi 80 százalék majd 2026 után jelent évente 800 millió Euró (240-300 milliárd forint) adósságszolgálatot.

Ez több, mint a jelenleg működő atomerőmű éves árbevétele. Ennél olcsóbb finanszírozás is lehetséges, mondta Felsmann Balázs, és le is lehet cserélni a 4 százalékos orosz hitelt fix kamatozású hosszabb lejáratú hitelre. Tehát bár a hitel le is cserélhető és előtörleszthető is, ezen a továbbiakban komolyan kellene dolgozni, jegyezte meg.

Szóba került, hogy nemrég a szerződések titkosítását feloldották, viszont a betekintésre nem adtak lehetőséget. Pedig tudni kellene milyen feltételekkel lehetne kiszállni a projektből, mondta Felsmann Balázs, és ez a szerződésben van rögzítve. Annál is inkább fontos lenne tudni a kiszállás feltételeit, mint hogy Bulgária már kiszállt egy ilyen orosz hitelből, de kártérítést kellett fizetniük, közel egymillió eurót. Ausztria is kiszállt, pedig ők már a beüzemelés előtt álltak. Minél később száll ki valaki, annál magasabb a kártérítés összege, azon túl, hogy az addig felvett hitelt vissza kell fizetni, tájékoztatott az energiaszakértő. Felsmann szerint ahhoz, hogy eldönthessük, hogy megérné-e kiszállni a hitelszerződésből, ismerni kellene a feltételeket és érdemes figyelembe venni az áramár prognózisokat is.

Ami az ütemezést illeti, arról a műsorban elhangzott: a tényleges reaktortér kialakítását 2019-20- ban kezdenék el, 2025-re fejeznék be, utána már csak az üzembe helyezés lesz hátra.

Felsmann Balázs szkeptikus abban amivel Lázár János érvelt a beruházás mellett, hogy az atomerőmű építés 40 százalékában magyar beszállítók is részt tudnának venni. Mint mondta: amíg csak olyan szakmunkákat kell végezni, mint például a betonozás, abban tudnak hazai szereplők közreműködni, de a speciális munkálatokat csak nemzetközi cégekkel tudjuk kiviteleztetni.

atv.hu

További belföldi híreink