Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-20 05:10:00

3 milliárdot költöttek el a kamupártok a kampány során

Négy éve és idén is nagyot kaszáltak a kamupártok az állami kampánypénzeken. Most 3 milliárd forint közpénzt költöttek el.

 

Azoknak a pártoknak, amelyek nem érték el az 1 százalékot, 15 napon belül vissza kell fizetniük a támogatást. A pénzt azonban annak ellenére is nehéz lesz visszaszerezni, hogy a pártok vezetői most már személyes vagyonukkal is felelnek. Ha ugyanis nincs a nevükön semmi, ismét elúsztak a milliárdok - mondják a szakértők.

A Bazilika közelében van a Sportos és Egészséges Magyarországért párt központja. A párt összesen 7300 szavazatot kapott a választáson, vagyis ez azt jelenti, hogy nincs meg az 1 százalék, így vissza kell fizetni a kampánytámogatást. Hosszasan időztünk a kapucsengőnél, de hiába.

A Szavazz Rám stábja a kampányban még a lakásban találta a párt egyik képviselőjét. Ők 2014-ben is indultak, akkor is kevesen támogatták őket, azóta viszont szinte semmit sem hallani a pártról. A választási iroda honlapján több tucat olyan párt található, amelyek nem érték el az 1 százalékos támogatottságot, nekik már biztosan vissza kell fizetniük a pénzt.

A választási szakértő szerint 14 olyan párt indult, amely kifejezetten a pénzek lenyúlására hajtott. László Róbert azt mondja: az kevés, hogy a párt vezetői személyes vagyonukkal is felelnek.

Ha a pártvezetők is megoldják, hogy semmi ingatlan, vagyon ne legyen a nevükön, átiratják az unokatestvérükre, egy stróman nevére akkor persze kellemetlen, hogy a hatóságok még a sarkukban lesznek, de nem fogják tudni megfogni őket.

Az Együtt az a párt, amelyik már gyűjtést is szervezett, hogy vissza tudják fizetni a pénzt, besegít nekik a Kétfarkú Kutyapárt is. Erre - éppen úgy, mint a kamupártoknak is - a hivatalos végeredmény jogerőre emelkedése után 15 napjuk van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink