Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-19 12:51:00

50 százalékos béremelést szeretnének idén az ápolók: megkezdték a sztrájk előkészületeit

Az új kormány megalakulását várják, hogy kiderüljön, milyen lépések várhatóak, de a munkabeszüntetés előkészületei megkezdődtek- közölte az ATV-ben a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Ha ma jelentkezne 50-60 nővér a győri Petz Aladár kórházba, azonnal felvennék őket, akkora a létszámhiány. A főigazgató elmondása alapján naponta 2-3 ápolónő adja be a felmondását, és ez veszélyezteti a betegellátást.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy országosan 20-25 ezer dolgozó hiányzik az egészségügyből. Főleg a nyugati határszélen nehéz a helyzet, mert onnan ingázással is át tudnak járni Ausztriába dolgozni az ápolónők. Közülük, akik diplomások, vagy nagyobb gyakorlattal rendelkeznek, el tudnak helyezkedni a szakmában, de vannak olyanok is, akik segédmunkásként többet keresnek, mint itthon ápolóként, tudtuk meg.

Míg itthon a nővérek 120-180 ezer forintot visznek haza, folytatta, túlórával persze többet, addig Ausztriában 1200-1300 Eurót, vagyis kb. 400 ezer forintot, túlórázás nélkül. 

Svájcban, Németországban is kétszer, háromszor több fizetést kapnak. 


Nem megoldás a plusz ágy

A nővérhiányt, véleménye szerint csak jelentős béremeléssel lehetne megoldani, mert ennyi pénzt meg tudnak keresni máshol is, ahol nem kell éjszakázni, túlórázni, és nincs fertőzésveszély. Azzal, hogy a kétágyas kórtermekbe 3-4 ágyat bezsúfolnak, hogy a nővér munkáját könnyítsék, nem oldják meg a létszámhiányt, ez a betegek számára sem biztosítaná a gyógyuláshoz szükséges nyugodt pihenést, a megfelelő színvonalú ellátást, jelentette ki.

A beteg a nővérre haragszik, ezért nem áll ki mellette

Soós Adrianna ugyanakkor úgy gondolja, a betegeknek is fel kellene lépni valamilyen formában a tarthatatlan állapotok miatt, de a helyzet az, hogy amelyik beteg a nővérhiány miatt nem kap megfelelő ellátást, az éppen ott lévő nővérre haragszik, és nem fog kiállni az ápolók mellett. Az kellene, hogy az együtt dolgozó ápolóknak, orvosoknak, a betegekkel együtt kellene fellépni, de a béremelések módja inkább egymás ellen fordította azokat, akiknek össze kellene fogni, magyarázta a szakszervezeti elnök. Hozzátette:

az orvosok rövid idő alatt jelentős béremelést kaptak, a nővérek elnyújtott formában kevesebbet, a műszakiak pedig semmit, így bérfeszültség keletkezett. 

Kiemelte: volt azonban olyan hely is, ahol az orvosok azért léptek fel, hogy ne ők, hanem az ápoló személyzet kapjon béremelést.

Már Erdélyből sem jönnek át

Az egészségügyi szakdolgozók a legfontosabbnak a béremelést tartják, de a szakmai megbecsülés is nagyon fontos, és a megfelelő képzés is, de ez csak akkor, ha a munkakörülmények is megfelelőek, tájékoztatott az elnök. Soós Adrianna szerint, mivel nagyrészt nők dolgoznak ápolóként, fontos számukra a rugalmas munkaidő is, hogy a családjukat, gyerekeiket el tudják látni, és ne kelljen dupla annyit dolgozniuk.

Korábban az elvándorolt ápolók utánpótlására Erdélyből jöttek át dolgozni a magyarajkú nővérek, de már erre sem lehet számítani, 

tudtuk meg, mert vagy továbbmennek ők is Németországba, vagy otthon maradnak, mert éppen most volt jelentős béremelés Romániában, ami ezt a szektort érintette, jegyezte meg a szakszervezeti elnök.

50 százalékos emelés idén

Beszélt arról is, hogy már megfogalmazták a béremelésre vonatkozó igényüket:

ebben az évben 50 százalék, a továbbiakban 15-15 százalék kellene, hogy legyen a növekedés. 

Most várják, hogy megalakuljon az új kormány, és kiderüljön, milyen lépéseket tesznek. Amennyiben szükséges lesz, még az idén sztrájkolni fognak, jelentette ki. Ennek az előkészülete már folyik Soós Adrianna szerint.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink