Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-17 15:24:00

Nyílt levél Merkelnek: „bűnrészessé válik a magyar demokrácia leépítésében”

Bűnrészessé válik a csendben, tétlensége pedig az antidemokratikus és antiszemita erők hatékony szövetségessé teszi Önt – ez áll abban a nyílt levélben, amit akadémikusok, újságírók és aktivisták írtak Angela Merkelnek. Úgy vélik, hogy a magyar demokrácia leépítéséhez a német kancellár is hozzájárul azzal, hogy hallgatásba burkolózik.

Nyílt levél Merkelnek: „bűnrészessé válik a magyar demokrácia leépítésében”

A Politico című lapban közzétett levél szerzői kiemelik, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak a közmédiát fordította át a kormány szócsövévé, de komoly akadályokat gördít a civilek és független akadémiai intézetek munkája elé is. Úgy vélik, a magyar kormány az elmúlt hónapok során újra felszította „az antiszemitizmus lángjait”, sőt, az aláírók úgy látják, Orbán Viktor március 15-ei beszédében tulajdonképpen a zsidókat kiáltotta ki a nemzet ellenségeivé.

Mint írják, vezető politológusok már érzik a magyar demokrácia hanyatlását, ennek ellenére Angela Merkel – aki az egyik legjelentősebb vezető az EU-ban – mégsem ítélte el Orbán antiszemita megnyilvánulásait, sem a demokratikus intézményekre mért támadásait, helyette gratulált neki a választási győzelemhez.

A közlemény aláírói attól is tartanak, hogy Orbán Viktor sikere után ezt más „feltörekvő autokraták” is jelnek veszik majd, és „a rothadás terjedni fog”, emiatt pedig lebonthatják majd a nemzeti demokráciákat az EU-ban.

A nyílt levelet többek között olyan írták alá, mint Sheri Berman, a Barnard Főiskola politikatudomány professzora, Georg Diez, a Der Spiegel című lap rovatvezetője, de több ország több egyeteméről is aláírták a petíciót.

atv.hu

További belföldi híreink