Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-09 21:46:00

Megkérdeztük az NVI elnökét, belenyúlhattak-e az eredménybe este 7 és 10 között

Pálffy Ilona szerint nem, de a pártok kapnak rá lehetőséget, hogy ezt maguk is leellenőrizhessék. Holnapután megkapják azokat a dokumentumokat, amikkel össze tudják vetni a nyilvánosságra hozott eredményeket, így kiderülhet, történt-e visszaélés.

Pálffy Ilona

 

Gyurcsány Ferenc arról beszélt az NVI elnöke előtt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy utána kell nézni a választókerületi dokumentumoknak, mivel sokan vannak, akik választási csalások lehetőségéről beszélnek és sok furcsaság történt vasárnap.
 
A Nemzeti Választási Iroda elnöke szintén a műsor vendége volt, ahol elmondta, van egy rendszerük, amit jellemzően mindegyik párt igénybe szokott venni, hogy valamennyi szavazókör jegyzékét beszkennelik és egy programmal össze lehet vetni azokat a informatikai adatokkal, amik a választási eredményekről szólnak.
 
Arra a kérdésre, hogy valaki bele tudott-e nyúlni a választási iroda informatikai rendszerébe este 7 és 10 óra között, amíg nem jöttek eredmények, az NVI elnöke azt mondta, szerinte nem, de pont ezt ellenőrizhetik le a pártok maguk, hiszen, ha történt visszaélés, ki fog derülni akkor, amikor összevetik a beszkennelt dokumentumokat a kiadott eredményekkel. Hozzátette: holnapután a pártok rendelkezésére fognak állni ezek az adatok.
 
Sorban állások
 
Újfent elmondta a sorban állásokkal kapcsolatban, hogy ő vasárnap este elment a falig és nem tehet róla, hogy ilyen hosszú sorok alakultak ki. „Négy éve kérem a törvénymódosítást”- jelentette ki, majd elmondta, ennek kapcsán déja vu érzése volt, ugyanaz történt, mint a kopasz-ügyben.
 
Beszélt arról is, hogy 4 évvel ezelőtt is volt sorbanállás, de akkor jellemzően 3-5 ezer között mozgott az átjelentkezett szavazók száma egy-egy körzetben, így most is erre készültek a választókerületek, de némelyik esetben dupla annyian jöttek átjelentkezéssel szavazni, ezt nem tudták mindenhol lemenedzselni. Hozzátette: volt olyan körzet, a 13. kerületben például, ahol ez is sikerült és 7 órára mindenki leadhatta a voksát, de ez szerinte emberfüggő volt, a tekintetben, hogy helyben ki szervezte a lehetséges megoldásokat.
 
Arra kérte Rónai Egont a műsorban, hogy jelezze az adásba érkező politikusoknak is, hogy „szíveskedjenek módosítani a törvényt”.
 
Arra a kérdésre, miért van szükség 2018-ban is ilyen mennyiségű papírmunkára a választással kapcsolatban, azt válaszolta: azért, mert olyan nagy mértékű a bizalmatlanság és „muszáj egy csomó garanciális szabályt beállítani, de ezeket sem mi találjuk ki”.
 
A szoftver, a honlap és a jutalom
 
A választási szoftverrel kapcsolatban azt mondta: az nem állt le, csak a választási honlap, ezért használták végül a 8 évvel ezelőttit, de ezt is előre jelezte a pártoknak, hogy ha gond adódik, a régi oldalt fogják elővenni. Elmondta azt is, az új szoftver 15-20 millió forintba került.
Rónai Egon az 1 milliós jutalomról is kérdezte Pálffy Ilonát, aki erről azt mondta, az összeget azután kaphatja meg, ha beszámolt a parlamentnek a választás végeredményéről.
 
atv.hu

További belföldi híreink