Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-09 15:04:00

EBESZ: nem voltak egyenlő feltételek a választáson

Akkora volt a Fidesz médiatúlsúlya, és a kormány annyival többet kampányolhatott, hogy ugyan maga a választás tiszta volt, egyenlő versenyről szó sincs - állapította meg az EBESZ.

EBESZ: nem voltak egyenlő feltételek a választáson

Az EBESZ megállapításai:

-Teljesen átfedték egymást a kormány és a kormánypártok erőforrásai, a kormány túlzó kampányköltései, hirdetései összefolytak a kormánypártokéval, ami aláásta a versengő pártok esélyegyenlőségét;

-a megfélemlítő és idegengyűlölő szólamok, a média elfogultsága és a homályos kampányfinanszírozás korlátozta a valódi politikai vita terét, és akadályozták a választókat, hogy az összes információ birtokában szavazhassanak;

-a választás technikai lebonyolítása professzionális és átlátható volt;

-az alapvető jogokat végső soron nem sérültek, de azokat egy ellenséges környezetben lehetett csak gyakorolni;

-a közmédia a szerkesztett műsoraiban a kormányprtoknak kedveztek;

-a nők továbbra is alulreprezentáltak a politikában;

-a jogszabályok mellett a kormány megfélemlítő retorikája is akadályozta, hogy a civil társadalom nyomonkövesse a választás menetét.

A Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte hatáskörét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival.

Gulyás Gergely hétfőn az MTI-nek azt nyilatkozta: az EBESZ-nek nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni.

atv.hu/hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink