Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-30 15:54:00

Szél: Április 8-a után előrehozott választás kell

Szél Bernadett szerint április 8-a után, ha győz az ellenzék, legfeljebb technikai koalíció alakulhat, hogy elérjék: előrehozott választás legyen. Az LMP miniszterelnök-jelöltje nem lenne tagja sem egy Karácsony-, sem egy Vona-, sem egy Márki-Zay-kormánynak. "Erős Szél-kormányra van szükség". Az ATV főmunkatársának adott interjúban állítja: az ellenzéki pártok egymást tekintik ellenfélnek, nem Orbán Viktort. "Nem tudjuk úgy bekapcsolni a tévét, vagy a rádiót, hogy valamelyik baloldali politikus ne az LMP-t szidná, vagy ne a személyemet gyepálná". Szél Bernadett nem lát kémeket, téglát az LMP-ben.

Szél: Április 8-a után előrehozott választás kell

Ki a tégla az LMP-ben?

-Nincsenek téglák az LMP-ben. De ha bárkire még csak a gyanúja is rávetül, hogy bármilyen szinten is együttműködik a Fidesszel, azonnal lépünk, ahogy ezt szerdán bizonyítottuk is.

Barta Jánosról beszél ?

- Bárkiről, akiről felmerül a gyanú.

Hadházy Ákos szerint viszont van kém az LMP-ben is. Az ATV Egyenes beszédben azt mondta, sejti is, ki az, de április 8-a előtt nem árul el többet. Önök beszéltek erről?

- Igen, beszéltünk a műsor után. A Barta-ügy miatt került ez a kérdéskör terítékre.

Ezt mondta Önnek? A műsorban nem nevezte meg Barta Jánost.

- A Fidesznek megvan a kellő gátlástalansága és az ereje ahhoz, hogy beférkőzzön más pártokba. Viszont abban biztos vagyok, hogy az LMP immunrendszere a legerősebb. Amint gyanú van, mi nem várunk senkire, semmire, lefolytatjuk a vizsgálatot és, aki bármilyen szinten is kollaborál, mennie kell.

Barta János Fiala János műsorában, a Keljfel Jancsiban bevallotta, hogy tényleg kapott a Fidesztől aláírásokat. Szerinte "a Fideszben bizonytalanok voltak, hogy az LMP össze tudja-e gyűjteni az ajánlásait és be akartak segíteni". Mit gondol, miért akar a Fidesz az LMP-nek segíteni?

- Még Tóth Csaba került elő abban a rádióinterjúban. És egy nagyon érdekes háromszög kezdett itt kibontakozni, egy Fidesz-Tóth Csaba-Barta János háromszög. De az én dolgom nem a találgatás, hanem hogy lépjek. Márpedig a nevezett interjú után egy óra alatt léptünk.

Tóth Csaba játszott volna össze a Fidesszel? Ő az MSZP-Párbeszéd zuglói képviselő-jelöltje, ő hozta nyilvánosságra Fiala János műsorában, hogy a Fidesz gyűjtött az LMP-nek aláírásokat.

- Én nem szeretnék semmit sejtetni. Tény az, hogy Zuglóban gyakorlatilag a Fidesz és az MSZP együtt kormányoz.

Karácsony Gergely a zuglói polgármester és valóban van fideszes alpolgármestere, Rozgonyi Zoltán.

- Igen, így van, maga az önkormányzati testület és Zugló is sok szempontból egy érdekes közeg. De engem ebből Barta János érdekel kizárólag, akinek az ügyét az LMP fel fogja tárni.

Soros György már januárban, Davosban azt állította, hogy Orbán Viktor az MSZP vezetőit megvásárolta, de minden feltörekvő kis pártban ott vannak kémei, és így borzasztóan nehéz lesz az összefognia az ellenzéknek.

- Én garantáltan nem vagyok senki ügynöke, sem Sorosé, sem a Fideszé. Ennek a legegyértelműbb bizonyítéka, hogy mi tettük le a kormányváltás forgatókönyvét az asztalra, és dolgoztunk is sokat rajta, hogy megvalósuljon. Három pólusú jelenleg az ellenzék, az MSZP és szövetségi köre, a Jobbik és az LMP és szövetségi köre. Az LMP mindent elkövetett, de még egy asztalhoz sem hajlandók ülni azok az emberek, akiknek az együttműködése elengedhetetlen lett volna ahhoz, hogy Magyarországon egy éppen csökkenő támogatottságú Fidesszel szemben a legnagyobb eséllyel tudjon az ellenzék áttörést elérni. Én elmentem Gyurcsány Ferenc irodájába is. Mindenkivel leültem tárgyalni. Élénk beszélgetések zajlottak az LMP irányából minden irányba. De végül gyakorlatilag az LMP-n kívül mindenki nemet mondott.

Gyurcsány Ferencen és Vona Gáboron bukott volna meg az ellenzék választási taktikai szövetsége?

- Mi azt szerettük volna elérni, hogy a körzeteknek a többségében, tehát a 106 körzet több mint felében legyen teljes koordináció. Három egyenrangú félben gondolkodtunk, az általunk javasolt stratégiával a kormányváltás esélye a legnagyobb, ráadásul mindenki "win-win" módon tudott volna részt venni ebben. Erre gyakorlatilag mindenki nemet mondott, bár Karácsony Gergely álláspontját nehéz volt követni. Alapvetően az derült ki, hogy a szereplők egymás kárára akarják leginkább maximalizálni a szavazataikat. Sajnos az a helyzet, hogy az ellenzéki pártok egymást és nem a Fideszt tekintik a legfőbb ellenfélnek. Mi megpróbáltunk ezen változtatni, nem sikerült. De délibábot kerget, aki azt mondja, hogy egyedül megveri a Fideszt.

Csak a teljes ellenzék együtt, Jobbikkal, Gyurcsánnyal, MSZP-vel, Karácsonyékkal?

- A számok azt mutatják, hogy egy teljes ellenzéki koordinációnak lenne a legnagyobb esélye a Fidesszel szemben a kormányváltáshoz. Az urak erre mondtak nemet a tárgyalóasztaloknál, ez a történet itt ért véget.

"EGYSZER KERÍTÉSVÁGÓ VAGYOK, MÁSSZOR MOSÓPOR!"

Akkor hogy lehet, hogy mégis Ön a bűnbak? „Bernivel nem kell kiteregetni a szennyest, hatékonyan semlegesíti a makacs összefogást” – mondja Juhász Péter az Együtt frissen közzétett videójában. Mások leszélkakasozták. Demszky Gábor az Ön elhíresült Polt-nyilatkozata után "járadékvadásznak" nevezte az LMP-t, Karácsony Gergely egy interjúban a Jobbikot nácizta le. És most a legújabb, hogy Zuglóban az MSZP-s Tóth Csaba feldobta az LMP-s riválist.

- Két lehetőség állt az ellenzék előtt. Az egyik, amit mi mondtunk, hogy ne egymásra pazaroljuk a puskaport, hanem sokkal inkább arra kell koncentrálni, hogy mindenki a saját szavazóit vigye el az urnákhoz. Orbánnal foglalkozni, vele harcolni, nem egymással. Emellett pedig a bizonytalan emberekből, amennyit lehet, elvinni szavazni. Ez lehetett volna az út, a siker receptje.

De egymással is versenyeznek.

- Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok nagy része a másik utat választotta, és egymás kárára akarják növelni a szavazótáborukat. Ennek az egyik megnyilvánulása, amikor egy politikusnőt egy mosóporreklámmal próbálnak negatív kampányba vinni, megjegyzem ráadásul éppen azok, akik elvileg zászlójukra tűzték a nemi esélyegyenlőséget. Tényleg, egyszer kerítésvágó vagyok, másszor mosópor. Én ugyanakkor mindenki tudja, hogy hozzá vagyok szokva ehhez, nem is ezzel van különösebb problémám, csak ennek így nincs sok értelme. Csak egy szempontból értelmezhető mindez, amit csinálnak, ha egyéni stratégiákat mentén cselekednek, és nem a kormányváltás a fő céljuk. Ez súlyos politikai hiba és a kudarc az ő politikai felelősségük lesz.

A hátsó folyosón Vágó Gábor is Gyurcsány Ferenc viszkizéséről beszélt. Ez karaktergyilkossági kísérlet volt.

- Utólag értesültem erről az intermezzóról. Én úgy jellemezném a találkozót, hogy nem volt egy konstruktív tárgyalás és nyilván maga a szituáció sem volt komfortos számunkra.

Miért?

- Gyurcsány Ferenc nagyon messze van a komfortzónánktól. Amikor Vona Gáborral tárgyaltam, akkor is messze volt. Mi nagyon komoly erőfeszítéseket tettünk a kormányváltás érdekében, ezt ne vitassa el tőlünk senki. Ahogy fogalmaztam: erőteljesen ki kellett mozdulnunk a komfortzónánkból.

Miért mozdult ki?

- Azért, mert én egy LMP-s politikus vagyok, akinek ebben a pillanatban az volt a dolga, hogy a kormányváltás érdekében Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig mindenkivel tárgyaljon. Egyvalamit tartottam szem előtt, hogy össze tudjunk hozni egy ellenzéki kerekasztalt. Ilyen tárgyalások korábban nem voltak az LMP részéről.

Unicum?

- Semmiféle Unicum nem kell.

2014-ben Karácsony Gergelyéknek kellett néhány Unicum Gyurcsányhoz a közös listán.

- Nem is ez volt a cél az LMP számára. De most, amit látok, az a politikai vitakultúrának a teljes hiánya. Ez egy tehertétel az ország számára. Az is mutatja ezt, hogy alig vannak nyilvános politikai viták.

Április 5-én miniszterelnök-jelölti tévévitát rendez az RTL Klub. Ön, Vona Gábor és Karácsony Gergely ott lesznek. Orbán Viktor nem lesz ott.

- Igen. Itt vagyunk a kampányban, és ugye azt tudjuk, hogy Orbán Viktor nem ül ki vitatkozni, mert megüzente, hogy mi nem vagyunk az ő ellenfelei. De most sorra mondanak le ellenzéki politikusok is vitákat, és ez szerintem probléma.

Éppen az a hír, hogy Gyurcsány Ferenc szívesen elmenne az RTL Klubos vitára, de akkor meg Vona Gábor nem megy el.

- Most vasárnap lett volna a Közös Ország Mozgalom által rendezett vitaest. Vona Gábor lemondta, Karácsony Gergely lemondta. Aztán a rendezők lemondták az egészet. Szerdán a V18-ak rendez vitát, úgy tudom ott is mennek a lemondogatások.

Kivel fog vitázni?

- Nem tudom, mert valami furcsa bújócskát játszanak az urak ezzel kapcsolatban, amivel nem akarok foglalkozni.

Vona Gábor nyilván kerüli, hogy a kamerák kereszttüzében kezet kelljen fognia Gyurcsány Ferenccel.

- Én azért egy dolgot szeretnék leszögezni. Nálunk jobban senki nem akar korszakváltást ebben az országban, de még háborúban is beszélnek az ellenfelek egymással. A politikusokat alapvetően az méri meg, hogy van szavazótáboruk, vagy nincsen. Amennyiben egy politikusnak van szavazótábora, Vonának, Gyurcsánynak, Szélnek vagy bárkinek, akkor mi legitimen tartózkodunk a politikai arénában. Én olyan helyről jövök, olyan a politikai kultúra a mi pártunkban, hogy szégyen nem elmenni vitatkozni. Rám, hogyha nem mennék el vitatkozni, azt mondaná a pártom, hogy megfutamodtam. Ha én Orbán Viktorral kiülnék egy vitára, akkor Orbán Viktort legitimálnám? Dehogyis! Hát darabokra szedném Orbán Viktort, azt a rendszert, amit felépített. Most egy vita során 150 kérdést is föltennék a hivatalban lévő magyar miniszterelnöknek. Tehát én őszinte megdöbbenéssel nézem, ahogy a politikusok gyakorlatilag luxustevékenységnek tekintik a vitákat. Annyira jó, hogy a Független Diákparlament, a fiatalok össze tudtak hozni egy vitát. Utána egy csomó ember nem azt jelezte vissza, hogy "na, X legyőzte Y-t", vagy fordítva, hanem azt, hogy milyen jó volt három, Orbán Viktortól totálisan különböző karaktert látni ott a pódiumon. Ha a vitára az ember meghívást kap, akkor menni kell. Mi, zöldek, így működünk.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az ATV Startban belenézett a kamerába, és üzent Hadházy Ákosnak, legyenek még ellenzéki találkozók, a visszalépésekről tárgyaljanak. Miért nem Önnek üzent? Ön az LMP miniszterelnök-jelöltje.

- Roppant kínos volt, amit Gréczy Zsolt csinált, és nem nekem volt kínos.

Miért "Berni", a bűnbak?

- Amúgy nem ez a becenevem, de sebaj... Ennél fontosabb, hogy nem tudjuk úgy bekapcsolni a tévét, vagy a rádiót, hogy valamelyik baloldali politikus ne az LMP-t szidná vagy személyemben a párt miniszterelnök-jelöltjét gyepálná. Olyan emberek reaktiválták magukat, akiket az elmúlt években nem igazán láttam, hogy szisztematikus munkavégzés keretében bontották volna az Orbán-rendszert. Én a kampányhajrában a legkevésbé sem azzal érek rá foglalkozni, hogy évek óta nem látott politikusnak, például Demszky Gábornak mi a véleménye rólam. Én Orbán Viktort fogom bírálni, és megpróbálok minél több embert meggyőzni, hogy menjen el szavazni április 8-án. És ezt javaslom a többi ellenzéki pártnak is.

EGY ERŐS LMP-VEL NEM MENNE TOVÁBB A MUTYIZÁS, A LOPKODÁS

Az LMP 58 körzetben akart visszalépésről tárgyalni, míg az MSZP-Karácsonyék csak háromról, jól tudjuk? A Belvárosban önök hajlandóak lennének Csárdi Antalt visszaléptetni? Fekete-Győr András megrendelt egy közvélemény-kutatást arról, hogy most ki a legesélyesebb.

- Hagymázas az egész vádaskodás. Ezt a helyzetet a Belvárosban is meg kellett volna előzni. Ezért kellett volna azokat a tárgyalásokat normálisan végigvinni.

Az LMP március 19-vel lezárta a tárgyalásokat. Már nem szándékoznak képviselőjelölteket visszaléptetni az elkövetkező tíz napban?

- Mi mindent megtettünk, de sajnos mindenhonnan visszautasítást kaptunk. A labda finoman szólva sem nálunk pattog.

Ez mit jelent?

- Én például reménykedtem abban, hogy a saját választókerületemben, Budakeszin a Jobbik nem fog ellenem kampányolni. De aktív kampánytevékenység zajlik ellenem, kinn vannak a jobbikos plakátok, dolgozik a jobbikos jelölt. Ez nem segíti a kormányváltást. És sok ilyen körzetről tudnék még beszélni az országban.

De nincs Németh Szilárdos Soros bérencezés a részükről.

- A Jobbik részéről ilyet nem tapasztaltam, karaktergyilkosság az inkább a baloldal részéről érkezik az irányomba. De az alapzajt a Fidesz gyűlöletkampánya jelenti.

De ez "meg is emeli" Önt az ellenzéki szavazók szemében, nem?

- Nem gondolom. Amikor elmegyek vidékre, emiatt kisebb településeken én nem nulláról indulok, hanem mínuszból. El kell magyaráznom, hogy nem azért jöttem, hogy lebontsam a kerítést és nem vagyok Soros György ügynöke. Budapesten is sokszor el kell magyaráznom, hogy a kerítésplakát nem egy fénykép, nem Soros Györggyel és nem Gyurcsány Ferenccel ölelkezem. Pedig fontos vidékre menni, fontos emberek közé járni, mert ez a kormány legyőzhető, ha meg tudjuk szólítani a bizonytalanokat. Nehéz harc, mert tényleg elképesztő pénzekből megy az agymosás, aminek nagyon is van hatása. És én különösen sokat kapok, mert nem nagyon volt még női miniszterelnök-jelöltje ennek az országnak.

Dávid Ibolya, MDF.

- Igen, ő volt, de a nemünkön kívül más hasonlóságot vele sem igazán látok. Az LMP új irányt hozott a politikába, és bármennyire is nem tetszik ez jobb- meg baloldalnak, mi meggyökereztünk ebben az országban. Mert abszolút van rá igény, hogy legyen egy XXI. századi progresszív, jogállami alapokon nyugvó párt, ami az előző rendszerek hibáit nem megtanulni, hanem kijavítani akarja. És tudja, ez a kérdésére a válasz: mi zavarjuk az ő köreiket, mert ahol mi vagyunk, ott nem megy tovább a zavarosban halászás. Nálunk rend van a pártban. Egy erős LMP-vel ebben az országban nem menne tovább a mutyizás meg a lopkodás, nem lehetne abból megélni, hogy ki kinek a haverja, mert nálunk a teljesítmény számít.

Orbán Viktor vagy Vona Gábor veszélyesebb a demokráciára?

- Szél-kormányt szeretnénk, ezt tudom mondani. Nem kell többé a kisebbik rosszat választani, az LMP tenne a legjobbat a magyar demokráciának.

Karácsony Gergely deklarálta, hogy a Karácsony-kormányban nem lehet miniszter Gyurcsány Ferenc, és egyetlen olyan minisztere sem lehet, akik 2010 előtt bármilyen kormányban ott voltak.

- Karácsony Gergely alakítson bárkivel kormányt, abba nekem nincsen beleszólásom. Én nyilván nem szeretnék Karácsony Gergely kormányában részt venni.

Vona Gábor kormányában?

- Már azt is visszautasítottam.

Orbán Viktor?

- Az meg alapból nem.

Márki-Zay-kormány?

- Nem tudtam, hogy neki is vannak miniszterelnöki ambíciói. Vannak?

Az országos politikában mozog, nem zárta be magát Hódmezővásárhelyre.

- Én nem azért lettem miniszterelnök-jelölt, hogy kiírjuk a plakátra, hanem én is és a pártom is nagyon komolyan gondoljuk, hogy erre van előre. Tehát én egy Szél-kormányt szeretnék, mert meggyőződésem, hogy ez lenne a legjobb az országnak.

De visszatérve az ön kérdésére, szerintem is beszélni kell arról, hogy mi a kormányváltás receptje, miután a többi párt nemet mondott a koordinációra. Én erre azt mondom, hogy még így sincs minden veszve. Magas részvétellel még mindig leváltható a Fidesz. Az ellenzéki pártok feladata, hogy elvigyék az embereket szavazni. Ezért felelőtlenség, amit a baloldal csinál, mert ha az ember fáradtan hazamegy a munkából és megnézi a híradót, akkor ebből csak annyit lát, hogy ezek megint egymással marakodnak, és nem fog elmenni szavazni. Én ettől nagyon határozottan szeretném az LMP-t távol tartani. Mert hiszek benne, hogy április 8-án megtörténhet az, amiről nagyon sokan beszélnek, és én csak ezért fogok dolgozni. Szerintem most nem koalíciós ajánlatokkal kéne zaklatni egymást, hanem ezért dolgozni. És ha sikerül, akkor közösen dolgozni azért, hogy demokratikus választásokat lehessen tartani ebben az országban.

Ellenzéki győzelem után előrehozott választás? Ez jó reklám az ellenzéknek? Felkérik Áder Jánost, hogy oszlassa fel az új parlamentet?

- A Közös Ország Mozgalommal már előre kidolgoztunk egy új demokratikus választási rendszert. Van egy olyan választási forgatókönyv, amit el tudunk fogadni, ami egy demokratikus választásnak az alapját jelentheti. Ehhez kell egyetértés az ellenzéki oldalon.

Akkor nem kormányzásra szövetkeznek?

- Nem. Én azt gondolom, hogy az nem működőképes, hogy Vonától Gyurcsányig mindenki együtt kormányozzon. De az ellenzéknek le kell ülnie egy asztalhoz.

És?

- Először április 8-ig jussunk el, és utána én azt látom feladatnak, hogy visszaállítsuk a demokráciát Magyarországon. Ezt kell csinálni. Előrehozott választásokat, demokratikus feltételek között.

De ha április 8-án győz az ellenzék, az alkotmány szerint Orbán Viktor kormánya ügyvivő kormány lesz...

- Nem. Ha kisebbségbe kerül a Fidesz, akkor Orbán Viktor egy percig nem lehet miniszterelnök.

Technikai koalíció?

- Karácsony Gergely beszélt technikai koalícióról 2012-ben.

Gyurcsány Ferenc is.

- Na, hát akkor felsejlik a járható út. Akkor ebben kell gondolkodni.

És kétharmados ellenzéki győzelemben?

- Minden benne van a pakliban.

Április 8-a után mi lesz? Alkotmányozó nemzetgyűlés?

- Orbán Viktor szerint káosz.

Gyurcsány Ferenc is hasonlókat mond.

- Na, akkor már többen is mondják. Pedig szerintem egy pártban lenne káosz ellenzéki győzelem esetén, mégpedig a Fideszben. Őket csak a hatalom és a közös bűn tartja össze, erről szól a Fidesz. És ezek a rendszerek kártyavárként szoktak összeomlani. Ezért nem lesz annyira nehéz valójában lebontani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Szét fog esni magától. Kicsit elbízták magukat az elmúlt években, ezért fognak nagyot koppanni.

Leginkább azért, mert nem törődnek az emberekkel. A migránsozásból persze meg lehet élni egy ideig, de ha én emberekkel beszélek, őket az érdekli, hogy miért esnek szét a kórházak, miért nincs fűtés az iskolákban és miért nem lehet megélni a fizetésekből. A magyar emberek mélyen csalódtak már az egész politikában, mert túl sokszor verték át őket. Ezért mondom, hogy erős LMP nélkül nincsen Magyarországon kormányváltás és végképp nincs korszakváltás. Mi tíz éve ugyanazt mondjuk, tíz éve ugyanazért dolgozunk. Nekünk nincs oligarchánk, mi csak a választóinknak tartozunk felelősséggel. Amit képviselünk, azt meg is tudjuk csinálni kormányon. Bejártam egész Magyarországot, minden megyébe elmentem többször is, látom az embereket, látom, hogy ott van a lehetőség, hogy 2018. április 8-án kormányváltás legyen. Csak kicsit több önfegyelemre lenne szükség az ellenzéki partok részéről.

Hiányzik Önnek Ron Werber?

- Köszönöm a munkáját.

Hogy Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltje lett?

- Köszönöm a munkáját, amit elvégzett.

Ajánlom

További belföldi híreink