Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-30 06:20:00

Sonka, tojás, csokinyúl – egyre igényesebbek a magyarok

A szokásosnál jóval nagyobb volt a forgalom a bevásárlóközpontok és élelmiszerüzletek környékén. A legtöbben a sonkapultoknál álltak. A szakértők szerint a vásárlók egyre inkább a minőségi termékeket keresik.

 

Kötözött-, pácolt-, főtt-, füstölt-, gyors- és lassú érlelésű sonka – csak néhány fajta a kínálatból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az ünnep előtt több ezer terméket ellenőrzött. A vizsgált sonkák másfél százalékában találtak valamilyen hiányosságot, és mindössze 42 kiló húst vontak ki a forgalomból.

„Sonkaféleségekből azt látjuk, hogy a hagyományos, hosszabban érlelt, drágább sonkák az igazán kedveltek, a gyorspácolt olcsóbbak egyre inkább háttérbe szorulnak. Ugyanez mondható el a csokoládéfigurákról is, ahol a vásárlók a magas kakaótartalmú termékeket részesítik előnyben” – nyilatkozta az ATV Híradójának Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

Tojásból ilyenkor dupla mennyiség fogy az üzletekben. Kelendő a csokitojás, és a többi hagyományos húsvéti figura is. A nyuszik is olcsóbbak plüssből vagy csokoládéból. Egy élő nyúlért ilyenkor 12-15 ezer forintos is elkérnek. Az Első Nyúlmentő Alapítvány arra figyelmezteti a szülőket, hogy a húsvétra tenyésztett nyuszik között gyakoribbak a betegségek.

„Össze-vissza pároztatnak mindenféle nyuszit, és ennek az is a következménye, hogy foghibás, vese problémás, ilyen-olyan tályogos nyuszik keletkeznek úgymond, és igen, ezeknek a nyusziknak nagyon magas a költségük, az állatorvosi költségük. Van, amikor gyógyíthatatlanok, van, amikor meghalnak” – mondta az Első Nyúlmentő Alapítvány elnöke, Meier Krisztina.

Budapesten az Állatkert már évek óta nem vesz át megunt, ünnepre vásárolt állatot. Helyette nyuszi simogatásra hívják a gyerekeket. A hagyományos húsvéti játékokra a szülők többsége 3-5 ezer forintot költ. Megvásárlásukat többnyire nem hagyják az utolsó pillanatra. Az üzletek ünnep előtti nyitva tartása idén egyébként is különlegesen alakul. Holnap zárva tartanak a boltok a nagypénteki munkaszüneti nap miatt. Szombaton a szokásos rendnek megfelelően tartanak nyitva az üzletek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink