Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-22 07:34:00

Kétségbeesésében a Jófogáson keres orvost a daganatos nő

A nő méhnyakrákkal küzd, a már kiírt kezelését pedig csak május végén kezdenék el. Részben az időfaktor miatt, részben azért, mert állandó fájdalmakkal és vérzéssel küzd, a férje a Jófogást és a közösségi média tereit hívta segítségül, hogy felesége másik intézménybe kerülhessen, ahol több esélyük lenne az életmentő kezelés minél hamarabbi elkezdéséhez. Mindeközben a pomázi ügyelet vezetője is a Jófogáson „vetette ki hálóját”, reménykedve abban, hogy sikerül orvost találnia.

Minden bizonnyal újabb mélyponthoz érkezett el a magyar egészségügyi rendszer azzal, hogy egy 48 éves, daganattal diagnosztizált nő és a férje a Jófogáson adott fel hirdetést, abban reménykedve, hogy találnak olyan orvot, aki minél hamarabb megkezdi az asszony kezelését. Nevüket nem vállalták, az egyszerűség kedvéért nevezzük őket Ritának és Lajosnak.

Rita 48 éves, rendezett TB jogviszonnyal rendelkezik, decemberben járt először orvosnál, februárban diagnosztizálták nála a méhnyakrákot. A szövettan után kiderült: nem műthető, ezért sugár- és kemoterápiás kezelésben részesül, de itt jön a fekete leves. Noha a kezelést már kiírták az Uzsoki utcai kórházban, azt csak május végén kezdhetné meg a kapacitáshiány miatt. A rendszer sajátossága pedig, hogy a már kiírt kezelés miatt nem oldható meg, hogy más intézménybe jelentkezzen át. Ugyanakkor a nő – aki már erős fájdalmakkal, folyamatos vérzéssel és váladékozással küzd – olyan információt kapott, miszerint egy másik intézményben ugyanezekből a gépekből nem egy, hanem nyolc darab is van.

Lajos az atv.hu-nak elmondta: kétségbeesésükben adták fel hirdetést a Jófogáson és a legnagyobb közösségi oldal számtalan csoportjában is, hogy orvost találjanak. Felesége jól bírja magát, mégis erősödnek a fájdalmai – tette hozzá. Célja nem más, mint reménykedni abban, hogy olyan emberre akad, aki az Országos Onkológiai Intézetben dolgozik, vagy van bármilyen kapcsolata. A hirdetésekre érkeznek elérhetőségek, de ahogyan mondta: nekik olyanra lenne szükségük, aki azt mondja, hogy „jöjjön, és megcsináljuk a kezelést”. Az orvosuk ugyanis azt mondta: ha valakinek megváltozik a kezelési terve, akkor tudja betenni a feleségét. Lajos hozzátette: itt arról van szó, ha valaki meghal, mert ugyan mitől változna meg mástól a kezelési terve?

Sokan küldték el orvos kapcsolataikat – veszi vissza a szót Rita. A pozitív, segítőkész visszajelzések mellett ugyanakkor akadtak negatív felütésűek is. Volt olyan is – meséli –, aki politikai kampánynak minősítette az internetes segítségkérésüket és hazugnak titulálta őket. A nő azt is elmesélte, hogyan jutott el idáig. Mint mondta, decemberben jelezte az orvosa: nagy a gyanú a rákos megbetegedésre. Február vett részt egy MR vizsgálaton, ahol papírt kapott arról, hogy daganat van a méhnyakán. Onnan a szövettan keletkezett, ami után kiderült, hogy rosszindulatú rákkal állnak szemben, majd közölték, hogy nem műthető, mert túl nagy és túl vérzékeny, ezért sugárral és kemoterápiával kell összehúzni. Végül az Uzsoki utcai kórházba került, ahol a vérvizsgálat és CT után közölték vele, hogy hónapokkal később, május 22-én kezdik meg a kezeléseket. Ott volt az a pillanat – mondta a nő – amikor kétségbeesett, mert december óta telt az idő, miközben fájdalmakkal kell megküzdenie.

Hozzátette: annak ellenére, hogy a hazai egészségügyi rendszernek épp a negatívumait éli át, mind az orvosok, mind a nővérek és ápolók „emberfeletti munkát végeznek”, „valami fantasztikusak” azok, akik itt maradtak dolgozni, miközben senkinek nem tolt pénzt a zsebébe.

„Ha az ember pecázik, kiveti a hálót”

Nem csak a fent említett házaspár, de a Pomáz Környéki Orvosi Ügyelet is a Jófogást hívta segítségül, ők ugyanis ügyeletes orvosokat keresnek. A terület vezetője nyilatkozott az atv.hu-nak, azt mondta: minden csatornát igénybe vesznek, ahol „ügyeleti munkát vállaló kollégákba akadhatnak”. Dr. Telegdi András szerint, „ha az ember pecázik, kiveti a hálót, és ami beleakad, az beleakad. Ha az ember nagyon akar, akkor nagyobb hálót vet ki”. Hozzátette: nem ez az egyetlen csatorna, hiszen 4-5 helyen hirdetnek, mint például az orvosi kamaránál, vagy szakmai portálokon.
Elmondta, annak függvényében keresnek embert, vagy embereket, hogy a mostani kollégák kapacitása hogyan változik. Van ugyanis olyan, aki havonta egyet ügyel, de olyan is, aki hetet is bevállal. Ha négy embert találnak, aki fejenként egyet ügyelne, akkor négyet keresnek, de ha egy ember elvisz négy ügyeletet, akkor vele egymagával is megelégszenek- magyarázta. Hozzátette: a hirdetés csupán két napja került ki, ez egy új próbálkozás a részükről, aminek a sikerében nem is igazán hisz, de vesztenivalójuk nincsen.

Kérdésünkre elmondta: azért nem hisz a hirdetés sikerében, mert szerinte az alapellátási orvosi ügyeleti tevékenységnek semmifajta becsülete nincsen: nem kap szakmai elismerést, mint ahogyan megbecsülést sem. Dr. Telegdi András azt is elmondta: vegyes az ügyeletekben résztvevők összetétele, végzettsége, életkora, hozzáállása, rátermettsége.  A szakvizsga előtt álló kollégától a szívsebészig, vagy volt kórházigazgatótól a lecsúszott több szakvizsgás kollégáig már sokféle orvos megfordult nálunk. Alapvetően azokat várják, akik szeretnék kiegészíteni a keresetüket, bár azt megjegyezte, elég szomorúnak találja, hogy ehhez fő állás mellett kell kiegészítő munkákat keresni.

Ajánlom

További belföldi híreink