Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-21 13:57:00

Kunhalmi szerint eltűnhet a Fidesz Budapestről

Meglepetésként érte Kunhalmi Ágnest az LMP és a Momentum XVIII. kerületi jelöltjének visszalépése, de nagyon köszöni azoknak a jelölteknek, akik visszaléptek a javára – erről maga a szocialista politikus mondta el az ATV Start című adásában. Az MSZP budapesti elnöke szerint itt azonban nem lehet megállni: bár bölcs döntést hoztak az ellenzéki pártok, további visszalépések szükségesek.

A sajtó tegnap azt írta: nagy napja van Kunhalmi Ágnesnek, mert az LMP mellett a Momentum jelöltje is visszalépett a javára. Kunhalmi Ágnes az ATV Start című műsorban megköszönte, és elmondta, hogy óriási meglepetés volt ez a számára. Mind a jelölteknek, mind a pártok helyi szervezetének megköszönte a lépést.

Ugyanakkor hozzáteszi: ez nem róla szól, és a pártok lépései sem neki szólnak, hanem a XVIII. kerületi lakosoknak.

Ami az országos koordinációt illeti, Kunhalmi úgy látta, hogy „befeszültek a felek”, nem úgy sikerültek a tárgyalások, ahogy szerették volna, ezért is érte meglepetésként kettő jelölt visszalépése is a javára.

A szocialista politikus úgy véli: ha még öt helyen segítene nekik az LMP Budapesten, akkor „holnaptól nem lenne Fidesz a fővárosban” – tette hozzá. Úgy látja, hogy „megtört a jég”. Akik eddig nem léptek, azok léptek most, ami nagy bölcsességre vall.

Arról, hogy a baloldali pártok vezetői miért beszéltek háromféleképpen március 15-én a Jobbikról, Kunhalmi azt mondta: nem lát ellentmondást az ő, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely álláspontja között, de Vujity Tvrtko emlékeztette rá, hogy a DK elnöke tárgyalni hívta a jobboldali pártot is a március 15-ei ünnepségen. Erre Kunhalmi Ágnes azt mondta: a Jobbik már a hódmezővásárhelyi eseményeket követően jelezte, hogy senkivel nem fognak össze.

Végül azt is elmondta, nem csak világnézeti és erkölcsi gátja van a Jobbikkal való együttműködésnek, de politikai-taktikai szempontok is. Ha Budapesten felállnának a jobbikos jelöltek, akkor ugyanis szavazóik több mint 50 százaléka a Fideszhez menne át, mondta, így nem tud olyan érvet felhozni, ami miatt a szocialistáknak együtt kellene működniük a Jobbikkal. A Závecz Research legújabb felmérésére, miszerint az MSZP-Párbeszéd szövetség a választóképes felnőtt korú lakosság körében 9%-on áll, a politikus azt felelte: nem közvélemény-kutatást kell nyerni.

atv.hu

További belföldi híreink