Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-21 06:23:00

Videó: rázkódó házak, elviselhetetlen zaj - panaszkodnak a felújításra a reptérnél élők

Idén is lezárják felújítás miatt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér egyes kifutóját. Így júniusig csak a kettes számú kifutó használható - ami viszont már erősen érinti Rákoshegy lakóit, mivel sokkal sűrűbben szállnak le a gépek. A reptér kártérítést ajánlott az ott élőknek, a kerület polgármestere viszont alkotmánybírósági beadványt készített az ügyben.

 

Rákoshegyen több mint 20 éve mindennapos, hogy egy-egy repülőgép meglehetősen közel kerül a házakhoz. Múlt héten viszont pályafelújítás miatt lezárták az egyik kifutót – így kettő helyett most csak egy kifutót használ a reptér – ezzel pedig sokkal gyakrabban járnak a XVII. kerület fölött a repülők.

Sándor már 1963 óta lakik Rákoshegyen. Szerinte a repülők nagyon hangosak, és erős a kerozinszennyezés is. Pár hete kapott egy levelet a budapesti reptértől, melyben segítséget ajánlanak fel a megnövekedő légiforgalom okozta károk esetére. Nála ugyan nem történt baj, de több szomszédja is panaszkodott, hogy repedéseket okozott a turbulencia. Mint például Ilonánál, aki az ATV Híradónak azt mondta, a háza rendszeresen rázkódik a repülők miatt, és a fala is berepedt - kártérítést viszont nem kapott.

A kerület polgármestere kifogásolta, hogy 2015 óta minden évben sor kerül hónapos lezárásokra. A reptér szóvivője azt mondta, a repülés biztonsága miatt szükségesek a felújítások, hiszen ezekre az utakra 400 tonnás repülők szállnak le nap mint nap - igen nagy sebességgel.

A felújítás legkésőbb június 30-ig tart majd. A XVII. kerület polgármestere viszont már alkotmánybírósági beadványt készített, hogy korlátozzák, vagy betiltsák a kerületet érintő 2-es futópályát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink