Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-19 20:04:00

Gyurcsány: nem akart tárgyalni velünk az LMP, csak nem mondhattak nemet

A DK elnöke szerint Szél Bernadették úgy beszéltek velük vasárnap, mintha „felsőbbrendűek lennének, mi meg senkik”. Vágó Gábor kijelentésére is reagált.

Be volt rúgva? – kérdezte Rónai Egon az ATV Egyenes beszédben Gyurcsány Ferencet a vasárnap esti ellenzéki tárgyalásról. „Nem”- válaszolta a DK elnöke. Mint ismert, Vágó Gábor, az LMP-s delegáció tagja mondta azt az egyeztetést követően, hogy „ha én részeg vagyok és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őt is megkínálom whiskey-vel”.

Gyurcsány elmondta, sok tisztességtelenséget és emberi aljasságot látott már a politikában „és ez ott van a legerősebbek között”. Úgy véli, az LMP a saját politikáját próbálja ezzel a felvetéssel eltakarni.

Hozzátette: nincs sofőrje, a családjával autóval érkezett Kötcséről a tárgyalásra,

„micsoda aljadék ember lennék, ha közben iszom”.

Veszélyes helyzet

A DK elnöke úgy fogalmazott, hogy az LMP „nagyon veszélyes helyzetbe sodorta magát és az országot is veszélyes helyzet felé sodorja”, mivel olyan előfeltételeket támasztanak szerinte az ellenzéki megállapodáshoz, melyek teljesíthetetlenek.

„Ebben az országban betegek halnak meg a kórházak folyosóin (…) tízezrek küzdenek azon, hogy hónapról hónapra fizessék a számlát és ehhez képest egy párt tud akadálya lenni annak, hogy az emberek élete jobbra forduljon”- tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc, majd elmondta, a konkrét ügyet a részeges kijelentésről majd az ügyvédek elintézik, az LMP-vel pedig nyitva kell hagyni a megegyezés ajtaját.

„Pökhendi, bárdolatlan, agresszív”

Elmondta azt is, nincs megsértődve. „Ha valaki kapott hatalmas pofonokat ebben az országban, azok közé tartozom”- jelentette ki Gyurcsány, majd hozzátette: 17 éve politikus, de ilyen „pökhendi, bárdolatlan, agresszív magatartással nem találkoztam soha”. Rónai Egon kérdésére megerősítette, hogy Szél Bernadettre és Ungár Péterre gondolt ezzel a megjegyzésével, Vágó Gábor szerinte nagyon visszafogott volt a tárgyaláson.

„Nem kell szeretni egymást”- jelentette ki a DK elnöke, aki szerint azonban „egymást megbecsülve, a megoldást keresve kell tárgyalni” és akár azt is lehet mondani, hogy „gyerekek, nem tudunk megállapodni”. Hozzátette: ezzel szemben azt tapasztalták, mintha ugráltatni akarták volna az LMP-sek Molnár Gyulát és Karácsony Gergelyt, belevágtak a szavukba és úgy viselkedtek, mintha „felsőbbrendűek lennének, mi meg senkik”.

„Igazából nem akartak tárgyalni”

Elmondta, mivel ő volt a meghívó fél, 5-6 ponttal készült, hogy elmondja, szerintük miről érdemes beszélni. „Mondtam az első mondatot és a szavamba vágtak. Végig ez történt”- ecsetelte a DK elnöke. Úgy véli, igazából nem akartak velük tárgyalni Szél Bernadették, „csak nem mondhattak nemet”.
„Azt akarták, hogy ebből egy nagyon konfliktusos tárgyalás legyen, de mi nem engedtünk, mindenki megőrizte a hidegvérét”- közölte. Hozzátette: a választók százezrei „dühvel igénylik” a változást és ezt ellenzéki oldalon muszáj meghallani, és ehhez képest kell viselkedni.

Le kell nyelni

A DK elnöke azt gondolja, Budapesten jónéhány helyen nehéz lenne az ellenzék helyzete az LMP nélkül, de néhány vidéki városban is, mert el tudnak vinni sok szavazatot, viszont úgy látja, hogy nyerni körzetet magukban nem tudnának az LMP-sek.

„Az utolsó pillanatokig meg kell tartani a megállapodás lehetőségét”

- jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint ugyan most van egyfajta feszültség, de odáig nem szabad elmenni, hogy becsukják a tárgyalás előtt az ajtót. „Le kell nyelni a sértődést, a választók és az ország sokkal fontosabb, mint ezek az ügyek”- vélekedett.

Gyurcsány szerint értették a szavait

Beszélt arról is, hogy félreérthették volna a szavait, amelyeket a március 15-ei ünnepségen mondott. Úgy gondolja, Szél Bernadett pontosan értette, miről beszélt. Arról, hogy választási és kormányzati megállapodást nem kívánnak kötni a Jobbikkal, de olyan helyzet lehet, hogy a parlamentben együtt kell majd velük működni. Szél Bernadettel kapcsolatban azt mondta: „meg akar hazudtolni, a maga sikertelenségét azzal akarja leplezni, hogy én nem mondtam igazat”. Elmondta, szerinte az LMP nincs abban a helyzetben, hogy diktáljon az országnak.

Nagy ár

„Azt kértük, hogy tárgyaljunk akár már ma éjszaka, ha beszéltek a Jobbikkal”- közölte Gyurcsány, de állítása szerint erre azt a választ kapták, hogy nem. „Gondolhatja az LMP, hogy a Jobbikkal is meg kell állapodni, de el kell fogadnia, hogy azok a partnerei, akik kikerülhetetlenek, nem így gondolják”- mondta a DK elnöke, majd közölte, nagy ára lenne, hogy ők például visszaléptetnék valamelyik jelöltjüket jobbikos javára, ugyanis az ő szavazóik között vannak a legnagyobb arányban azok, akik elutasítják az együttműködést Vona Gáborékkal.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink