Itthon

2018-03-13 15:46:00

„Ahol valóban szükség lenne rá, ott csökkentek a támogatások”

Bár a kormány egyre többet költ családtámogatásra, mégis csökken az ország népessége. Herczog Mária szerint nem csak pénzbeli támogatásra lenne szükség.

A felmérések szerint tavaly 40 ezerrel csökkent Magyarország népessége, annak ellenére, hogy a kormány egyre többet költ családtámogatásra. A 2018-as évet a családok évének kiáltották ki, olyan intézkedésekkel, mint az anyasági támogatás kiterjesztése, családi adókedvezmények növelése, vagy a jelzálog-hiteltartozás csökkentése. A tények azt mutatják, hogy támogatottabb környezetben a magyar nők is szívesen vállalnának több gyereket.

Herczog Mária szociológus, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy a felmérésekkel az a probléma, hogy nem vagyunk eléggé őszinték. Ugyanis a nők nyomás alatt érzik magukat, mert azt várják el tőlük, hogy vállaljanak több gyereket. Ezért a felmérés során azt mondják, de valójában ez nem történik meg.

Kitért arra is, hogy a szakpolitikusok nem hallgatják meg a szakemberek tanácsát, mert nem csak pénzbeli támogatásra van szükség, bár az is nagyon fontos, hiszen a családi pótlék tíz éve nem változott.

Jónak tartja a családi adókedvezményt is, de az inkább a középosztályt és a felső-középosztályt érinti kedvezőbben, magyarázta. Ahol viszont valóban szükség lenne rá, ott csökkentek a támogatások, közölte. 

A szakember említette, hogy a bölcsödék és óvodák dolgozói nincsenek kellőképpen elismerve, mert nagyon alacsony a jövedelmük. Holott, ők az igazi "csodacsinálók", mert az a legfontosabb, hogy 0-6 éves korban mi történik a gyerekkel. Az intézményekben rugalmatlan a nyitvatartás, nagyon hosszú a nyári szünet, így a szülőknek nagy gond a gyerekek elhelyezése, mert nincs annyi szabadságuk, folytatta Herczog, akitől azt is megtudtuk, hogy alig van ingyenes szabadidő eltöltésre való program. „60 éve hallani, hogy csökken a magyar népesség, mégsem változik a helyzet" - jegyezte meg.

Abszolút perverz ötletnek tartja, hogy a gyes és gyed mellett elmehet a szülő 8 órában dolgozni. „Hiszen azért kapják a pénzt, hogy együtt legyenek a gyermekükkel abban a korban, amikor a legnagyobb szükségük van anyára, de közben arra ösztönzik őket, hogy azt a pénzt adják oda a drága bébiszitternek, és menjenek vissza teljes munkaidőben dolgozni"- magyarázta. A megoldás érdekében szerinte olyan környezetet kell teremteni a szülők számára, ahol egyértelmű a helyzet, mi a felelősségmegosztás az állam és a család között.

A szülők és a gyerekek szükségleteihez kell igazítani azokat a családtámogató szolgáltatásokat, amik hosszútávra kiszámíthatóvá teszik a gyermekvállalást, hangsúlyozta a szociológus. Minimálisan húsz évre előre kellene látni, mennyire lesznek biztonságban, mert most pártok jönnek, mennek, és össze-vissza rángatják a rendszert, közölte. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az életszínvonal emelkedésével csökken a gyerekvállalás száma.

„Ahol viszont a kormányzat, és a közvélemény szerint is túl sok gyerek születik, ott az az üzenet, hogy a családok felelőssége a gyermekvállalás"

 - állította Herczog Mária - "mert sem mint állam, sem mint közösség, nem fognak segíteni. Ez egy rossz üzenet” – tette hozzá. Szerinte minden megszületett gyermeknek a legjobb esélyeket kell megadni. Ha a kormány tényleg azt akarja, hogy abban a bizonyos rétegben ne szülessen több gyerek, akkor emelje meg az életszínvonalat, teremtsen új munkahelyeket. Azonnal látni lehet majd, hogy az életszínvonal emelkedésével csökkeni fog a gyerekvállalás- vélekedett.

Herczog szerint azt is látni kell, hogy megváltozott az életminta. Az emberek szeretnék élvezni az életet, szeretnének több önmegvalósítási tervet végrehajtani. Lássuk be, a gyerekvállalás a sok öröm mellett iszonyatos teher, egy életre szóló elköteleződés, mondta. „Az a felelős ember, aki úgy dönt, ha nem tud valamire garanciát vállalni, akkor nem vállal föl ilyen fajta felelősséget"- állapította meg a szakember.

atv.hu

További belföldi híreink