Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-12 16:20:00

Választás: sok a feljelentés, kettővel még nőhet a pártok száma

Az ország 106 egyéni választókerületében 1679 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, ám a jogorvoslati eljárások miatt ez a szám még változhat az április 8-ai választásokig - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Választás: sok a feljelentés, kettővel még nőhet a pártok száma
Nemzeti Választási Bizottság

A vasárnap esti adatok szerint az 1679 nyilvántartásba vett jelölt közül 1630 pártjelölt és 45 független - mondta Pálffy Ilona. Az egyéni választókerületekben nagy szórás van az egyéni jelöltek számai között. A legkevesebb Budapest 7. választókerületében van, 6 jelölt, míg Nógrád 1-es választókerületben a legutóbbi adatok szerint 33 jelölt szerepel a szavazólapon.

Jelenleg 21 nyilvántartásba vett párt van, de az NVI elnöke szerint várható, hogy két szervezet a Kúriához fordul jogorvoslatért, ezért a végső szám kettővel még több lehet.

Nagyon sok feljelentést tettek a választópolgárok is és az országgyűlés egyéni választókerületi választási bizottságok is a különböző visszaélésgyanús helyzetek miatt. Nagy erővel nyomoznak a hatóságok, az ilyen kis pártok sok jelöltjét sikerült kiszűrni - mondta el Pálffy Ilona. Hozzátette: "eredetileg 40 pártot vett nyilvántartásba az NVI, abból jelenleg 21 van. A kieső 19 párt nagy része olyan, amely nem tudta teljesíteni a listaállítási feltételeket, mert végül nem volt elég jelöltük, kiestek".

A magyarországi lakhellyel nem rendelkező levélben szavazók jelenleg 359.723-an vannak. A várakozások szerint a számuk már nem emelkedik jelentősen, de a 360 ezret még elérheti a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint. A külképviseleten szavazók száma most közel négyszer több, mint négy éve, jelenleg 24.991 fő regisztrált. Ide március 31-ig lehet jelentkezni - arra számítanak, hogy az utolsó napokban még rengetegen fognak regisztrálni.

Londonban már nagyságrendileg 4000-en jelentkeztek, ott külön helyiségeket béreltek, hogy a regisztráció zavartalan legyen. Londonon kívül még München, Stuttgart és Berlin áll az élen a regisztráltak száma szerint, de már Hága is bekerült az élbolyba az oda jelentkezők 2000 feletti számával - mondta Pálffy Ilona.

Következő fontos dátum a március 23-a, a nemzetiségi névjegyzékbe vétel határideje. Eddig már 58 ezren regisztráltak arra, hogy az országgyűlési képviselő-választáson egy adott nemzetiségre szavazhassanak. A legtöbben a németek vannak, már 30 ezer fölötti számban regisztráltak, ezért jó eséllyel indulnak azért, hogy önálló képviselőjük legyen a parlamentben - mondta Pálffy Ilona.

atv.hu/Infostart.hu

További belföldi híreink