Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-01 20:37:00

Márki-Zay: A Jobbiktól az MSZP-ig az ellenzéknek össze kell fogni

Hódmezővásárhely polgármestere szerint a helyi szocialistákon és jobbikosokon nem fog múlni az, hogy közös jelölt legyen. Elmondta, a hódmezővásárhelyi választás megmutatta, hogy a kormányváltásnak egy módja van, ha az ellenzék az MSZP-től a Jobbik-ig összefog.

Meglepő számokkal találkozott polgármesterségének első hetében a város új vezetője. Kiderült, hogy az adósságok közel 5 milliárd forintot tesznek ki. Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: Hódmezővásárhely adósságáról ma kapott friss adatokat, eszerint az 4,23 milliárd forintra rúg.

Ebben nincs benne az a több mint 800 millió forint, amire a hivatal kezességet vállalt az önkormányzati intézmények adósságai kapcsán. Így, azt mondta, az idei évben nem fogják tudni korábbi ígéretét megtartani és az építményadót csökkenteni, az felelős gazdálkodás mellett már csak jövőre lesz megvalósítható.

Komoly adósság

A frissen megválasztott polgármester beszámolt róla, hogy arról volt szó korábban, 400 milliós tartalék is van, de „elfelejtették hozzátenni, hogy a kampányra nagy részét elköltötték”. Mint mondta, 110 millióért osztottak szét a választás előtt Erzsébet-utalványt és több rendelőt is felújítottak. Ezeket a döntéseket a fideszes többségű közgyűlés megszavazta. Hozzátette: igazán a részleteket csak jövő héttől fogja megismerni, hétfőn kezdődik ugyanis az átadás-átvétel.

„Oldódik a feszültség és a félelem”

Ettől függetlenül elmondta, hogy a héten már 4 napot dolgozott, csütörtökön pedig az önkormányzati hivatal 120 dolgozójának egy beszédet is tartott. „Támogatásukat kértem, úgy látom, nyitottak erre”- közölte Márki-Zay, aki szerint érezni már, hogy „oldódik a feszültség és a félelem” a városban és a hivatalban is.

Beszámolt arról is, hogy találkozott a választáson induló korábbi ellenfelével, Hegedűs Zoltánnal, aki a Fidesz frakcióvezetője lett helyben. Fájlalta, hogy mindkét fideszes alpolgármester lemondott, ezért egy MSZP-s kért fel helyükbe. Úgy véli, függetlenként is ki kell „nyújtani ezt a baráti kezet. Nekünk össze kell fogni a Jobbiktól az MSZP-ig” és reméli, így középen megtalálhatóak lesznek a fideszes honatyák is.

Arról is beszélt, hogy az önkormányzatban semmilyen tisztogatásba nem kezdett, a meglévő gárdával dolgozik. „Megadom a bizalmat ezeknek az embereknek, aki tud és akar együttműködni a hódmezővásárhelyiek érdekében, annak helye volt és helye lesz”- magyarázta a polgármester.

Találkozó Botkával

Beszámolt a Botka Lászlóval való találkozójáról is, akit sikeres politikusnak tart és mivel jövőre már a két várost villamosvonal fogja összekötni, mindenképp szeretne Szegeddel együttműködni. Nekünk „át kell nyúlni a pártárkok fölött”- véli a polgármesterségről Márki-Zay, majd hozzátette: Botka László szerinte készen áll a Jobbikkal való együttműködésre és „aki az ilyennek keresztbe fekszik”, azt a saját szavazói fogják elítélni.

A nyilvánosságra hozott Elios-szerződésekkel kapcsolatban elmondta, az OLAF-jelentést csak akkor tudják majd szintén kitenni, ha a fideszes többségű közgyűlés megszavazza és azt sem zárná ki, hogy később szükség lesz rá, hogy feljelentést tegyen az ügy miatt.

Közös jelölt?

Az április 8-ai választásról szólva arról beszélt, hogy a helyi MSZP-vel és Jobbikkal felvette a kapcsolatot, mert úgy látja, óriási igény lenne rá, hogy egy jelölt álljon szembe Lázár Jánossal az egyéni mandátumért folytatott küzdelemben. Úgy gondolja, a helyi szocialista és jobbikos szavazókon nem múlva ez, és ha sikerül összehozni az összefogást, akkor ő polgármesterként be fog állni a közös jelölt mögé. Az országos küzdelemről szólva azt mondta, egy útja van a jelenlegi kormány leváltásának, ha a Jobbiktól az MSZP-ig összefog a teljes ellenzék.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink