Itthon

2018-02-25 21:01:00

"Az ellenzéki kétharmad sem lehetetlen": vélemények a választás után

Magabiztos győzelmet aratott az ellenzék által támogatott független jelölt a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson vasárnap. Ebben a cikkünkben összegyűjtjük a főbb reakciókat Márki-Zay Péter győzelmére és a fideszes jelölt vereségére.

Az atv.hu megszólaltatta Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét az eredmény után. A politikus azzal kezdte, hogy megköszönte a hódmezővásárhelyi szavazóknak az aktivitást: mint ismert, több mint 60 százalékos volt a részvételi arány az extrém hideg ellenére. Karácsony hangsúlyozta: az örömön túl a mai eredmény egy komoly jelzés az ellenzék számára, hogy nincs veszve az áprilisi országgyűlési választás, együttműködéssel le lehet váltani a kormányt. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje abszolút bizakodó, és természetesen gratulál Márki-Zay Péternek az eredményhez.

Gyurcsány: így lehet majd győzni áprilisban is

"Ez elsősorban Márki-Zay Péter győzelme. Az ő sikere. Minden más csak ezután jön. Neki gratuláljunk"- közölte vasárnap este Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke hozzátette: "tudom, hogy Péter erős fenntartásokkal beszél a baloldalról. De nincs ezzel semmi baj. Ma nem az a kérdés, hogy bal- vagy jobboldali demokraták vezetik a városokat, az országot. Egy kérdés van: lesz-e újra Köztársaság, jogállam, demokrácia, európai polgári világ? És ma jobban hisszük, mint korábban: Igen, normális európai ország leszünk. Mert többen vagyunk, akinek elege van Orbán világából. A folyamatos haborúkból, az állandó lázas állapotból, az értelmes beszéd hiányából. Élni akarunk. Egyszerűen csak élni és nem háborúzni"

A DK elnöke szerint természetes, hogy a demokraták között vannak viták. "De a vita nem háború. Márky-Zay győzelme azt mutatja, hogy több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket. Így lehet majd győzni áprilisban is. Harc van. Alku nélkül"- olvasható Gyurcsány reagálásában.

Szigetvári: "az ellenzéki kétharmad sem lehetetlen"

"Történelmi győzelem Hódmezővásárhelyen!!! Gratulálok a minden ellenzéki párt által támogatott, független Márki-Zay Péternek és Vásárhely polgárainak"- reagált az eseményekre Facebook-oldalán Szigetvári Viktor. Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint "a mai nap bebizonyította, hogy ha egyetlen esélyes jelölt áll szemben a Fidesszel, akkor az ellenzéki kétharmad sem lehetetlen 2018 tavaszán". Szigetvári hozzátette: "a Fidesz kisebbségben van, és bukni fog. Minden ellenzéki pártnak változtatnia kell, aki nem akart eddig együttműködni. Ha van együttműködés az egyéni választókerületekben, Orbánnak nem lesz maradása"- vélekedett.

Momentum: ha van tét, a bizonytalanok is elmennek

"Gratulálunk Márki-Zay Péternek a választási győzelemhez és sok sikert kívánunk neki a település élén elvégzendő munkához"- olvasható a Momentum szóvivőjének reagálása. Hajnal Miklós közölte: "a hódmezővásárhelyi győzelem egyetlen dolgot bizonyít: ha valóban van tétje a választásnak, a bizonytalanok is elmennek. Csak velük lehet rést ütni a Fidesz pajzsán, ezért a Momentum célja, hogy nekik is reményt adjon. Ahogy azt eddig is mondtuk: rajtunk nem fog múlni a Fidesz legyőzése"- jelentette ki a Momentum szóvivője.

Vona: Megroggyant a Fidesz

MLP: átszakadt a gát

"A Magyar Liberális Párt mindenkinek köszöni, aki részt vett a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. Különösen nagy örömre ad okot, hogy rekord magas volt a részvétel. Gratulálunk a teljes ellenzék által támogatott Márki-Zay Péternek a győzeleméhez"- áll Fodor Gáborék közleményében. Az MLP szerint "Márki-Zay sikere azt mutatja, hogy közös erővel sikerülhet a kormányváltás április 8-án".

"A Fidesz a választási kampányban nem válogatott az eszközökben, hogy győzelemre vezesse jelöltjét, mégis alulmaradt. Az ellenzék által támogatott jelöltet az egész kampány alatt megpróbálták nyomás alatt tartani, őt és támogatóit is nemtelen támadások sorozata érte. Az emberek azonban egyértelműen kifejezték a mai napon, hogy elégedetlenek a kormánypárt politikájával és politikusával is. A választók változást akarnak, és ha az ellenzék végre meg tud állapodni az együttműködésről, akkor le fogjuk váltani az Orbán-kormányt. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a kormánypárt politikusaival szemben mindenhol csak egyetlen ellenzéki jelölt induljon"- áll a közleményben. Fodorék szerint "Hódmezővásárhelyen átszakadt a gát, kiderült, hogy a Fidesz tisztességes politikával legyőzhető".

Európai Baloldal: ez a választás a legfontosabbat adta

"Az Európai Baloldal gratulál Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelméhez. Ez a választás megmutatta, hogy nem volt elég a jobboldal milliárdos kampánya, a helyi megfélemlítések, a jelölt támogatóinak listázása, a goebbelsi propaganda és Lázár János helyi nádob befolyása, a Fideszt le lehetett győzni"- olvasható az Európai Baloldal reakciója a választásról. A Vajnai Attila elnökölte párt szerint, "ha egy olyan (volt) fideszes bástya is felszabadulhat, mint Hódmezővásárhely, akkor a kormány is leváltható április 8-án". Hozzáteszik: "az Európai Baloldal Karácsony Gergelyt támogatva küzd az Orbán-rezsim leváltásáért.  A hódmezővásárhelyi választás a legfontosabbat adta a Fidesz-birodalom elleni lázadásnak: Reményt!"

Cikkünk frissül...

További belföldi híreink