Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-20 18:02:00

Fideszesek és jobbikosok meghatódva tapsolták egymást a parlamentben

A kampányfinis ádáz küzdelmei közepette ma kora délután – bármily hihetetlen is –, az egyébként "orbánozó, tiborczozó" jobbikosok és "simicskázó, csicskapártozó" fideszes képviselők elérzékenyülve tapsolták egymást a parlamenti ülésen, az MSZP-vel és az LMP-vel konszenzusban. Mindehhez 450 éves időutazást kellett tenniük, egészen az 1568-as tordai vallásügyi törvényig.

„Mi, az Országgyűlés tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásból igyekszünk megérteni” – emlékezni kívánunk a tordai vallásügyi törvényre, amely a világon először foglalta jogszabályba a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. Ezt tartalmazza a jogszabály, amit a parlamenti pártok kormányoldalon és ellenzékben helyet foglaló frakciói ma délután a parlamenti ülésen ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavaztak meg 142-en. A jogszabály a jövőben január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánítja.


Fideszesek, KDNP-sek, MSZP-sek, Jobbikosok, LMP-sek valamennyien megszavazták, hiszen közös, Kövér-Gulyás-Hiller-Szávay-Ikotity előterjesztés volt.

Bármily hihetetlen, a kampányfinisben, az ádáz küzdelmek, gunyoros vagy színvonal alatti szócsaták időszakában a "simicskázó, mutyipártozó, csicskapártozó" fideszesek és a "tolvaj orbánozó" jobbikosok kölcsönösen megtapsolták egymást. Sőt, a fideszesek is láthatóan elérzékenyültek, meghatódtak, amikor a vezérszónoki körben a jobbikos Szávay István egy Remenyik Sándor verset kezdett el szavalni, az erdélyi evangélikusokra, az 1568-as tordai vallásügyi törvényre emlékezve.

A parlamenti vitában, ami ezúttal nem volt, Gulyás Gergely (Fidesz) méltatta a tordai vallásszabadság-törvény erejét, mondván, hogy az 450 év után is képes konszenzust teremteni. A fideszes politikus idézte Antall Józsefet, miszerint "Európában az ateista is keresztény", hozzátéve: Európában tudatosan zajlik a keresztény gyökerek elvágása. Hiller István (MSZP) szerint nem csak egy törvényre emlékszik a T.Ház, Európai nagy gondolkodóira is hatással volt. A jobbikos Szávay István továbbgondolta és szóvá tette, hogy az 1918-as gyulafehérvári ígéreteket nem váltották be, a romániai magyarság nem kapott még teljes szabadságot. Ikotity István (LMP) megtisztelőnek nevezte, hogy részese lehetett a kezdeményezésnek. A KDNP-s Vejkey Imre azt az "üzenetet" fogalmazta meg, hogy soha nem késő válaszolni Isten szavának hívására, és egy új erős keresztény Európát építeni. Kövér László köszönetet mondott előterjesztő társainak, és az erdélyi "atyafiaknak" a kezdeményezésért.

További belföldi híreink