Itthon

2018-02-19 15:54:00

Ez már nem a vészcsengő - Orbán leírta az MSZP-t

A Fidesz hónapokon át megpróbálta „megemelni” az MSZP-t, de ennek vége. Nem a baloldalt riadóztató "vészcsengő" volt már Orbán Viktor részéről a Várkert Bazárban az az MSZP-ről szóló gunyoros kijelentése, hogy Karácsony Gergely "csődgondnoknak" az a küldetése, hogy kivezesse a szocialistákat a parlamentből. A Fideszben már arról gondolkodnak, az MSZP válsága segítheti őket a kétharmadhoz.

Ez már nem a vészcsengő - Orbán leírta az MSZP-t

Novemberben, a Fidesz-kongresszus utáni napon még arról számoltunk be, hogy Kubatov Gábor pártigazgató nem rosszindulatból mondta ország-világ előtt:  az MSZP mostani helyzetét látva, még az is előfordulhat, hogy "a múltat sikerül végképp eltörölni", a szocialisták kieshetnek a parlamentből. Akkor a Fidesz pártigazgatója részéről az a bizonyos mondat - mint akkor megírtuk - inkább "vészcsengő", jelzés volt a baloldali érzelműek számára: ha kiesik az MSZP a parlamentből, visszatérhet a Gyurcsány-korszak.

Sőt, a Fidesz valamilyen módon próbálta "megemelni", helyzetbe hozni az MSZP-t. Ennek eszköze volt a  Gulyás Gergely-Hiller István vita is az ATV-ben  (igaz, nem előre tervezett vita volt), a két politikus nem utasította vissza a közös szereplést. De a Fidesz frakcióvezetője Bárándy Gergellyel is vitázott az ELTE-n, Németh Szilárd pedig Molnár Zsolttal az ATV-ben.

Kövér László el is árulta magát, már ami az MSZP-hez való fideszes viszonyulást illeti, egy szegedi fórumon arról beszélt: szerinte nem lenne jó, ha az MSZP kiesne a parlamentből a következő választáson, hiszen akkor adódik a kérdés: "ki marad?" A fideszes politikus szerint a magyar politikai porond többi ellenzéki szereplője rosszabb, mint a szocialisták, mégpedig részben azért, mert maguk eredetét 2010-re vagy későbbre datálják. "Vagyis nincs hagyományuk, s ezt még büszkén is hirdetik" - hangoztatta még decemberben, karácsony előtt Kövér László.

S hogy miért a fordulat, mi történt két hónap alatt ?

Orbán Viktor Visegrádon a múlt héten miért kalkulált már azzal - az erről szóló információ az atv.hu-hoz szivárgott ki -, hogy 3 mandátumot nyerhet a Fidesz, ha április 8-án kiesik az MSZP ?

"Mert Karácsony Gergelyestől az MSZP eljutott arra a határra, hogy már nem lehet komoly parlamenti erőként számolni vele. 

Ezért az MSZP-t leírtuk, ha úgy tetszik, elengedtük"

– fogalmazott az egyik kormánypárti honatya, aki nem titkolta, a DK-MSZP relációban a szocialistákkal, a Jobbik-LMP "párosból" pedig inkább Szél Bernadett pártjával tudnák jobban elképzelni az ellenzéki oldalról a parlamentben április 8-a után az együttműködést. "És az LMP a legfrissebb mérések szerint jön fel, biztos bekerül a parlamentbe" - jegyezte meg forrásunk.

Egy másik, fideszes honatya azt magyarázta,  hogy a kormányzati mérések azt mutatják, hogy "az MSZP-n már nem lehet segíteni", a bejutási küszöb határán inog.

Másrészt, a Fideszben azt érzékelik, hogy a kormány, de Orbán Viktor maga sem veszi biztosra a kétharmados győzelmet - túl erős az ellenzéki össztűz az Elios-OLAF ügyben, ami pedig az MSZP-t illeti, az a fideszes alaphang, hogy Harangozó Tamás "túl is exponálta" a szolnoki ügyet. A szocialista politikus azt állította, hogy a szolnoki fideszes polgármester tavaly október óta tudja, hogy szabálytalanságot talált az OLAF a város közvilágítási tenderében, holott a kormánykommunikáció szerint csak ebben az évben szereztek tudomást az újabb OLAF-jelentésről. Ebben a helyzetben tehát minden mandátum felértékelődik - így a Fidesz számára most már a politikai "profitszezés" a fontos.

Lehet, hogy pont az a bizonyos, Orbán Viktor által Visegrádon emlegetett három mandátum lesz a döntő, azzal lesz meg a Fidesz-KDNP kétharmad április 8-án.

Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőn nem véletlenül próbálta felidézni a kádári nosztalgia-feelinget, amikor Budapestről, a Balatonról, a híresen szép magyar nőkről és a gulyásról beszélt, a baloldali érzelműek szívét igyekezett megdobogtatni - idézte a miniszterelnöki évértékelő mondatait fideszes forrásunk.

További belföldi híreink