Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-19 12:08:00

Elemző: rendkívül kockázatos a 10 százalékos küszöb az MSZP számára

A Political Capital kutatási igazgatója szerint nem lett volna szabad vállalnia a 10 százalékos küszöböt az MSZP-Párbeszédnek.

1999 óta tartja meg szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök vasárnap a Várkert bazárban mondta el, mit gondol az elmúlt időszakról és a közeljövő terveiről.

 

„Volt benne egy masszív Sorosozás, és talán a korábbiaknál is hangsúlyosabban a nyugat, Brüsszel, Párizs és Berlin merültek fel ellenségképként” – mondta az ATV Start című műsorában Krekó Péter. A kutatási igazgató szerint

egy érdekesebb eleme volt a beszédnek, hogy még a saját táborát sem mozgósította a miniszterelnök.

A politológus úgy véli, az Elios-botrány megnehezítheti a Fidesz dolgát. „Ez egy nagyon látványos eset. Jól felépíthető és mindenki számára jól érthető, hogy a Brüsszel ellen szabadságharcot vívó miniszterelnök veje része az Olaf szerint egy olyan bűnszervezetnek, ami az uniós pénzek nem igazán szabályszerű elköltésére és magánvagyonná tételére irányult” – fejtette ki Krekó. Szerinte az a kérdés, hogy ez az információ a Fidesz-szavazókhoz eljut-e.

„Nem szabad vállalni”

Először az atv.hu írta meg, hogy Orbán Viktor Visegrádon, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén azt mondta, az MSZP kieshet a parlamentből, a Párbeszéddel közösen ugyanis 10 százalékot kell megszerezniük, ami a Fidesznek plusz 3 mandátumot hozna. Mindezt vasárnapi évértékelőjén is megemlítette a miniszterelnök.

Hiába az MSZP-t megmenteni kívánó urbánus legendák, Krekó szerint ez a stratégia sosem terjedt ki arra, hogy az MSZP-t nyíltan segítse a Fidesz.

„A 10 százalékos küszöb bevállalása rendkívül kockázatos az MSZP-Párbeszéd számára, amit egy ilyen törékeny politikai helyzetben nem szabad vállalni”

– véli az elemző. Úgy véli, lehet emögött egy olyan feltételezés, hogy a Fidesznek úgyis szüksége van az MSZP-re.

Krekó nem igazán látja, hogy a Fidesz félne vagy rettegne, szerinte nem tettek le a kétharmadról. „Közjogilag számíthat a kétharmad, és a kormánynak az a célja, hogy teljesen megszilárdítsa a rendszerét, az kétharmaddal mégis csak könnyebb lehet” – szögezte le a kutatási igazgató, hozzátéve: ha a Fidesznek választania kell a kétharmad és az MSZP parlamenti jelenléte között, valószínűleg a kétharmadát fogja választani.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink